Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

„My všichni jsme Praha.“ Místo ohňostroje spustil primátor videomapping. Podívejte se

Podívejte se na záznam videomappingu na budově Národního muzea.Video: ČTK

Budova Národního muzea v horní části Václavského náměstí posloužila jako projekční „plátno“ pro speciální videomapping u příležitosti příchodu roku 2020.

Článek

Pražský magistrát se rozhodl přivítat rok 2020 projekcí na historickou budovu Národního muzea. O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl v srpnu a jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky především na zvířata.

Projekce na budovu Národního muzea má název My, Praha. Je rozdělena do sedmi obrazů a trvá zhruba deset minut. První projekce byla v 18:15, další dvě vždy s hodinovým odstupem.

„Letos místo hlasitého ohňostroje vyzkoušíme něco nového,“ ohlásil z reproduktorů na Václavském náměstí krátce po čtvrt na sedm večer primátor Zdeněk Hřib. „Odpalování petard a rachejtlí zatěžuje nejen zvířata a životní prostředí, ale také spoustu našich spoluobčanů. Videomapping je ohleduplnějším zážitkem, který si společně užijeme.“

Primátor Hřib projekci nazval oslavou nového roku, která „nás zároveň přivede k zamyšlení, jakou chceme mít Prahu: čistou, rostoucí a ohleduplnou ke všem obyvatelům“.

Svůj krátký proslov zakončil zvoláním: „My všichni jsme Praha.“

Samotný videomapping začíná na záznamu, který najdete ve videu umístěném nahoře v textu, v čase 1:50.

Doporučované