Hlavní obsah

Potřebují obchodní inspektoři krycí doklady a utajení?

Potřebujeme chránit své lidi, říká ČOI. Může to dopadnout jak s Babišem a jeho Finanční správou, varuje ODS.

 

Reklama

Je nutné tajné krytí při kontrole obchodníků? V Duelu Seznamu se přeli senátor ODS Jiří Oberfalzer a zástupce ředitele České obchodní inspekce Vlastimil Turza.

Článek

Od listopadu mohou kontroloři z České obchodní inspekce využívat skrytou identitu.

Falešné doklady však mohou podle novely zákona o České obchodní inspekci předložit jenom v některých případech, například při kontrolách v autobazarech nebo na předváděcích akcích.

Podle pravicových zákonodárců i tak dělá změna z kontrolorů další bezpečnostní složku ve státě.

Tvrdí, že tím stát postaví inspektory na úroveň policie a že se země vrací do doby, kdy byla společnost prošpikována tajnými agenty. Obávají se také zneužití dokladů. „Zavádíme další represivní složku, kterou přináší Ministerstvo průmyslu a obchodu. My se obáváme toho, že tady bude eskalovat další tajné složky a sledovací aparát," vyjádřil v Duelu Seznamu své obavy z novinky senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Jeho oponent, zástupce ředitele České obchodní inspekce Vlastimil Turza právo používat skrytou identitu hájí. Jeho lidé se prý musejí často prokázat občanským průkazem třeba při sjednávání smluv a vystavují se nebezpečí. „Pokud inspektor předkládá svůj občanský průkaz a tam je jeho adresa, tak se tím vystavuje značnému riziku, takže to je ten hlavní důvod, proč jsme to požadovali,” řekl v Duelu Vlastimil Turza.

Skrytou identitu bude moci využívat několik ze stovek inspektorů, kteří budou speciálně vyškoleni. Krycí doklad dostanou na konkrétní akci, po jejím skončení jej budou muset vrátit. Bude zajištěna evidence, jaký doklad byl inspektorovi dodán, doklady budou v certifikovaném trezoru. Využití skryté identity se bude týkat především kontrol, kde inspektoři musí poskytovat osobní údaje.

Inspektoři budou moci nově také vstupovat do uzamčených prostor podnikatele při podezření, že prodává nebezpečné zboží nebo padělky. Při kontrolách v tržnicích se podle inspekce běžně stává, že jsou už při kontrole prvního stánkaře prozrazeni a další prodejci mají čas nelegální zboží ukrýt.

Reklama

Doporučované