Článek
Vyplývá to z návrhu hodnotitelské komise, jež vybírala vítěze soutěže. ČTK to dnes sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. Klání vyhlašuje Ministerstvo zemědělství.
Soutěží se v devíti kategoriích, jedna letos v regionu zůstala bez vítěze. O značku se ucházelo 148 produktů od 37 výrobců. „Bylo přihlášeno více výrobků i výrobců, než jsme očekávali. Snažíme se propagovat ty nejlepší regionální potraviny. Jsme rádi, že se naši regionální výrobci podílejí na potravinové soběstačnosti našeho kraje,“ uvedla regionální koordinátorka soutěže Jana Brázdilová.
Zmíněný uzený bok uspěl v kategorii tepelně opracovaných masných výrobků a višně v čokoládě v kategorii ovoce a zelenina. V kategorii sýrů včetně tvarohu zvítězil zrající kozí sýr Gabrin z farmy Zerlina, v kategorii ostatních mléčných výrobků borůvkové bio jogurtové mléko ze společnosti Javorník-CZ, v kategorii pekařských výrobků slaninový rohlík od Josefa Otépky, v kategorii cukrářských výrobků zámecký zákusek z podniku chateau.catering, v kategorii nápojů speciální medovina z dubového sudu z Včelařství Třasoňovi a v kategorii ostatní to byl jablečný ocet Zlaté jablíčko od Evžena Uhera. Vítěze v kategorii masných výrobků trvanlivých, tepelně neopracovaných, konzerv a polokonzerv pořadatelé nevyhlásili.
Soutěž Regionální potravina je určena na podporu malých a středních regionálních výrobců a zemědělců. Produkty mají mít tradiční českou recepturu a minimálně sedmdesátiprocentní podíl místních surovin. Může se jednat například o krajové speciality. Nyní má značku v České republice 409 produktů od 313 výrobců. Ve Zlínském kraji se dlouhodobě koná i soutěž Perla Zlínska, která také oceňuje výrobce regionálních potravin.