Hlavní obsah

Zaklekli ho po strkanici před klubem, mladík zemřel. Rodina stále neví proč

Záhady Josefa Klímy: Pět měsíců nejistoty, jak a proč vlastně zemřel čtyřiadvacetiletý Tomáš.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyřiadvacetiletý Tomáš tragicky zahynul v Březnici po zásahu hlídky městských strážníků. Ještě pět měsíců poté nebyla hotová pitevní zpráva. Rodina se obává, že se policie pokouší zamést případ pod koberec.

Článek

„Myslím si, že ten zásah byl nepřiměřený. Že mohli zasáhnout úplně jinak. A můj syn nemusel být dnes mrtvý,“ říká Renata Havelková. Její čtyřiadvacetiletý syn Tomáš zemřel loni 1. srpna v časných ranních hodinách před kulturním domem v Březnici, kam se přijel s kamarády pobavit na posvícení. Přitom ještě koncem ledna, kdy se případem začala redakce zabývat, nebyla hotová ani pitevní zpráva. Takže nebylo jasné, jak a proč Tomáš zahynul.

Vydali jsme se po stopách příběhu. Natáčeli jsme se svědky zásahu v Březnici, s právníkem zasažené rodiny, oslovili jsme policii i experty. Všech jsme se ptali, co přesně se stalo a proč jsou ve vyšetřování takové průtahy.

Podle Milana Šebístka, Tomášova kamaráda, se u kulturního domu ocitli ještě s dalšími kamarády po půlnoci, už byli dosti podnapilí. Všimli si, že se opodál nějaký mladík hádá se svou partnerkou, údajně do ní i začal strkat, tak se mu rozhodli domluvit.

Do šarvátky se záhy vložila hlídka městské policie. „Mně jeden z nich stříkl slzák do očí, takže jsem neviděl, co přesně se stalo,“ vypráví Šebístek. „To první, co jsem pak uviděl, bylo, že Tomáš leží břichem na zemi, že krvácí z krku. Tak jsem běžel k němu, snažil jsem se mu pomoct. A volal jsem, ať přivolají pomoc.“

„Tomášovi dali obuškem do hlavy a pak ho zaklekli na zemi,“ popisuje konflikt Jana Skalická, další svědkyně. „Ještě předtím ho ale ten policista střelil plynovou pistolí. Někam do krku.“

Přivolaná záchranka Tomáše převezla do nemocnice, ale jeho život se už zachránit nepodařilo.

Co bylo příčinou smrti? Rána obuškem do hlavy? Zásah plynovou pistolí? Nebo zakleknutí Tomáše břichem na asfaltu, kde se v té době válela spousta střepů?

Zástupci Městské policie v Březnici se s námi o případu odmítli bavit, ale seznámili jsme se s jejich výpověďmi. Podle těch se hádka mezi dvěma skupinkami mladých lidí změnila ve strkanici, takže se rozhodli zasáhnout.

Strážník, který zasahoval proti Tomášovi, o žádné ráně obuškem nehovoří. Jen o tom, že tasil plynovou pistoli a ze vzdálenosti 1,5–2 metry mu vypálil gelový náboj z boku proti hlavě. Pak ho přitlačil břichem na zem a spoutal mu ruce za zády. Až po chvilce si všiml, že se pod ležícím mladíkem zvětšuje kaluž krve.

„Z předběžné zprávy vyplývá, že mu byla přetnuta krční tepna a že měl otok mozku,“ říká právník Jan Kočí, který rodinu zastupuje.

Otázka, co se stalo, je jen jednou stránkou případu. Tou druhou je, proč ani skoro po půl roce neexistuje pitevní zpráva, která by napověděla, proč Tomáš zemřel. Zavinila to rána obuškem do hlavy, o které se zmiňují svědci? Nebo zásah plynovou pistolí? Anebo ho policista srazil krkem na střep, který mu proťal cévu na krku a způsobil osudné krvácení?

„Nikdy jsem takové průtahy nezažil,“ upozorňuje právník Kočí.

Z výpovědí všech aktérů je zřejmé, že nejistota je pro ně devastující. Na otázku, proč to tak dlouho trvá, však nikdo nemá odpověď. A neposkytla ji ani mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. Uvedla pouze, že až zpráva bude, zveřejní ji.

To se následně stalo. Co v pitevní zprávě stojí a objasnil se důvod smrti čtyřiadvacetiletého Tomáše? A jak policie vysvětlila tak nezvyklé průtahy?

Zjistíte v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované