Hlavní obsah

„Jsem jako rybář.“ Odsouzený podvodník z Thajska dál podvádí důvěřivé Čechy

Pořad Záhady Josefa Klímy se vydal po stopách pravomocně odsouzeného podvodníka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Třiadvacetiletý Tomáš Kuna byl před dvěma lety v nepřítomnosti pravomocně odsouzen za podvod. Už během vyšetřování uprchl a zakotvil v Thajsku, odkud pokračuje v trestné činnosti.

Článek

Tomáš Kuna si pro svůj „byznys“ zvolil poměrně specifický sortiment – historické zbraně.

Na méně či více specializovaných webových stránkách a bazarech nabízí neexistující zboží, a jakmile se někdo ze sběratelů chytí do nastražené léčky, následuje proces vcelku jednoduchý. Kuna si vyžádá zálohu, případně celou platbu dopředu, peníze zinkasuje a slíbené zboží nedodá. Žádné totiž nemá.

„Já jsem si u něj objednal belgického Buldoka, to je typ malé pistole vyráběné do roku 1980,“ vzpomíná Karel Hengal z Olomouce, jak před třemi lety zareagoval na Kunův inzerát. A protože bylo údajně více zájemců, rozhodl se zaplatit kupní cenu dopředu bankovním převodem, aby ho někdo nepředběhl.

„Napsal mně: jestli to tak strašně chcete, dám vám přednost, když mně pošlete i poštovné. Zaplatil jsem mu stovku za poštovné a 1 900 korun za zbraň,“ dodává Karel Hengal.

Zbraň mu ale nedorazila a Kuna přestal reagovat na zprávy.

Podobnou zkušenost, jen čerstvější, má i Zdeněk ze severních Čech. Loni v říjnu si chtěl na inzerát koupit historickou perkusní pistoli za 5 600 korun a také zaplatil dopředu celou kupní cenu. „Bylo to tak, že je nás hodně zájemců, protože šlo o výhodnou nabídku. Nabyl jsem dojmu, že musím jednat rychle,“ vysvětluje Zdeněk.

Na internetu nakupuje běžně a často posílá i platby předem. Až do zkušenosti s perkusní pistolí bylo vždy vše v pořádku.

Jsem jako rybář

Tomáš Kuna ve videohovoru z Thajska mluví o věcech, které způsobil mimo jiné dvěma zmíněným mužům, jako by nešlo o podvody.

„Je to taková rybářská práce,“ říká na dálku ve videohovoru. „Ten rybář rozhodí nějaké sítě a já jsem jakoby ten rybář. Vezmu nějaké sítě a rozhodím je všude po internetu. A ty částky jsou různé, něco stojí míň, něco víc. A to se nasbírá.“

Ozval se nám sám poté, co se dozvěděl, že se jeho případem zabýváme. Na své podvody je pyšný a pokládá se za umělce, který psychologickou hrou dokáže vmanévrovat zájemce o neexistující zboží do situace, kdy mu podle něho lidé de facto „vnucují“ své peníze bez jakékoliv garance.

„Já vás vůbec přesvědčovat nebudu. V tom je ten trik. Já vás jenom vlastně nasměruju takovou psychologickou hrou, abyste mi to všecko nabídla sama. To je propracovaná metoda,“ říká. „Já jsem týpek, co má tohle zboží, a čekám, až si pro něj někdo přijede. A vy ho strašně chcete a jste zdaleka, tak mi sama nabídnete, že mi ty prachy dáte na účet,“ chlubí se Kuna.

Na seznamu hledaných

Tomáš Kuna byl už v minulosti několikrát trestaný. Nejprve v roce 2018 za krádež, to mu ještě nebylo ani 20 let, o rok později za poškození cizí věci. Vyfasoval souhrnný trest 260 hodin veřejně prospěšných prací. Už tehdy se poprvé ocitl na seznamu hledaných osob. Čeští policisté si ho vyzvedli na letišti, když se vracel ze svého prvního pobytu v Thajsku.

Pamatuje si na to dobře. „Oni tam dělali takové divadýlko, že je někdo zraněný na palubě. Čekalo se, nikdo nemohl jít z letadla ven, že musí napřed přijet sanitka. Dokonce nějaká i přijela a potom hnedka v tunelu všechny kontrolovali. A když z dálky viděli můj debilní ksicht, šli už rovnou za mnou. A tam mě brali,“ popisuje okolnosti svého prvního zatčení.

Pak začal vymýšlet první podvody. Říká, že kariéru profesionálního podvodníka odstartoval úvěrovými podvody, kdy padělal dokumenty potřebné k získání bankovních půjček. „To jsem si zfalšoval ve Photoshopu fotky dokumentů, oni chtěli jenom fotky. ‚Vyphotoshopoval‘ jsem si výplatní pásky, potom jsem si udělal jakoby aktivní výpisy z účtů a změny na občance, protože už jsem tam měl adresu úřadu,“ popisuje Tomáš Kuna.

Pak už prý začal aplikovat výše zmíněný model okrádání lidí přes internet a nabízel fiktivní historické zbraně.

I za toto počínání už dostal jednou přes prsty. Policie v Klatovech nashromáždila celkem 38 poškozených z celé republiky. Během vyšetřování však Tomáš Kuna zmizel opět do Thajska.

„Pan Kuna byl stíhán jako uprchlý už od přípravného řízení na policii,“ říká předseda Okresního soudu v Klatovech Jan Kasal. „Pokud jsem se díval do spisu, byl vyslechnut pouze jednou na úřední záznam podání vysvětlení. Následně, když bylo zahájeno trestní stíhání, už nebylo možné ho kontaktovat a na policii v procesním postavení obviněného vyslechnout.“

Zatykač nemožný, důvěřivci platí dál

Jedním z 38 poškozených, které eviduje policie, je právě olomoucký Karel Hengal, kterého Kuna okradl o dva tisíce už v roce 2019. „Já jsem se na to tehdy klasicky vykašlal. Až pak mně volali policajti sami a šel jsem na výslech v Olomouci. Měli to na dožádání z Klatov. A potom byl v Klatovech soud, ale bez jeho přítomnosti,“ připomíná Karel Hengal uprchlého podvodníka.

V srpnu 2021 pak byl Tomáš Kuna odsouzen klatovským soudem. Škoda, kterou způsobil oněm 38 poškozeným, byla vyčíslena na 100 tisíc korun. „Za tento pokračující trestný čin podvodu mu byl uložen trest odnětí svobody v trvání 20 měsíců, jehož výkon byl podmíněně odložen na zkušební dobu dva a půl roku. A vyjma toho mu byl uložen trest propadnutí věci, v tomto případě výnos z trestné činnosti. Byly to nějaké peníze zadržené na jeho účtu, 17 400 korun, tedy menší část, než byla způsobená škoda. Z toho samozřejmě ti poškození mohou být nějakým způsobem částečně uspokojeni,“ říká klatovský soudce Jan Kasal.

Protože odsouzený podvodník Kuna dostal podmíněný trest, nemůže být na jeho osobu vydán mezinárodní zatykač. V Thajsku si tak může žít zatím v klidu a v pohodě. A protože v podvodech pokračuje, život mu financují další čeští důvěřivci.

Tomáš Kuna to sám přiznává a jako důkaz posílá vzorek letošního výpisu jednoho z účtů. Dalším dokladem, že Kunovy podvody pokračují, je výše popsaný příběh Zdeňka ze severních Čech.

„Já jsem se později dozvěděl na jednom inzertním serveru, že lidí, kteří byli v uvozovkách napáleni, bylo víc. A na tom serveru se nám všem pan Kuna vysmívá, jací jsme pitomci, že jsme mu poslali peníze a zajistili mu hezkou dovolenou,“ říká Zdeněk, který Kunovým podvodem přišel téměř o šest tisíc korun.

V Thajsku bude horko

V současné době se policie opětovně případy Tomáše Kuny zabývá a shromažďuje nová trestní oznámení. Pokud by byl v budoucnu Kuna znovu odsouzen, bude to určitě nepodmíněný trest, protože nové trestné činy páchá ve zkušební době původního trestu. Teprve poté by na něj bylo možné vydat mezinárodní zatykač a žádat jeho vydání z Thajska.

Podle mluvčího Policejního prezidia by sice tento proces byl časově náročný, ale nikoliv nereálný. „Do samotného pátrání po osobách jsou kromě českých policistů zapojeni například kolegové z Interpolu, Europolu či policisté z dalších zemí, kteří mohou mít v zájmové zemi styčného důstojníka nebo navázány bilaterální kontakty, které mohou v těchto vzdálených destinacích velmi pomoci,“ konstatuje mluvčí Policejního prezidia David Schön.

„Kunovo“ Thajsko je podle něho ukázkou velmi dobré spolupráce se styčným důstojníkem Rakouska v této zemi. Podle mluvčího už tento důstojník výrazně pomáhal při dřívějších pátráních po českých zločincích ukrytých v asijské zemi. „Z Thajska a z okolních zemí už bylo v minulosti několik uprchlíků úspěšně převezeno zpět,“ připomíná mluvčí Policejního prezidia.

Celou reportáž můžete zhlédnout v úvodním videu, které je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Reklama

Související témata:

Doporučované