Hlavní obsah

Glosa: Volba prezidenta v Česku bude jednou z bitev Putinovy války

Glosa Alexandra Mitrofanova: Volba prezidenta v Česku bude jednou z bitev Putinovy války. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov ve své glose rozebírá, že jednotlivé volby v Evropě jsou nebo budou „válkou“ o budoucnost Evropy.

Článek

Ve Francii vyhrál volby hlavy státu Emmanuel Macron. Porazil Marine Le Penovou a všichni to probírají. Proč je Francie někde jinde a my jsme tady v Česku. Z jednoduchých důvodů.

Ono se občas říká, že na Ukrajině něco probíhá, ale válka to prý není, protože není vyhlášena. Tak dejme tomu, že v rámci svobody projevu tyto projevy necháme bez komentáře. Válka na Ukrajině běží, i když není vyhlášena.

Jenže válka probíhá i všude jinde v Evropě, protože Putinův režim zahájil válku mnohem dříve, než vpadl na Ukrajinu. A volby hlavy státu ve Francii byly jednou z bitev této války.

Vypadá to pro člověka, který se tím nezabývá, poněkud bizarně. Vždyť se tam neválčilo. A samozřejmě zbraně použity nebyly. Ale bojovalo se o to, jaká bude Evropa. Jestli bude poslušna Putinovi, to by byla Marine Le Penová, kamarádka a vlastně klientka Kremlu, anebo vyhraje Emmanuel Macron, který sice není až tak velký bojovník, přesto Putinův klient není. Výsledek známe.

Ale nás také čeká bitva o hlavu státu, a bude poměrně brzo. Momentálně se jenom mluví o tom, kdo bude kandidát na jedné straně, kdo bude kandidát na druhé straně. Myslím, že už je ale na čase, aby se to trochu víc vyjasnilo. Kdo proti komu v té naší bitvě bude stát.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované