Hlavní obsah

Glosa: Politici nesmí Číně dělat užitečné idioty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Od minulé olympiády v Pekingu v roce 2008 se lidskoprávní situace v zemi ještě zhoršila, říká Tomáš Etzler.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinář Tomáš Etzler se ve své glose zamýšlí nad olympijskými hrami v Pekingu.

Článek

Hlasy pro bojkot olympiády v Pekingu se ozývaly již v roce 2008, kdy Čína pořádala letní olympijské hry. Ano, i tentokrát to byla hlavně kvůli systematickému a brutálnímu porušování lidských práv v zemi.

Děly se ale i pozitivní věci, které dávaly jistou naději. Například, čínští komunisté částečně usnadnili práci zahraničním novinářům, během her do jisté míry uvolnili blokádu internetu a alespoň na papíře povolili v Pekingu protesty. Existovala dokonce naděje, že některá z dočasných uvolnění mohou hry i přežít a stát se součástí běžného života.

Nic z toho se nestalo. Naopak. Za posledních 14 let se lidskoprávní situace v zemi zásadně zhoršila. Čínští komunisté páchají genocidu na vlastním obyvatelstvu, jsou stále agresivnější vůči svým asijským sousedům a porušují mezinárodní dohody. Třeba tu o Hongkongu.

Na ulehčení práce novinářů nebo omezení kontroly internetu zapomeňme. Čínští komunisté letos dokonce vyhrožují i samotným olympionikům s tím, že budou-li v zemi něco kritizovat, budou potrestáni podle čínských zákonů.

Ale neobviňujme z diskreditace olympijských her a myšlenek čínské komunisty. Za situaci je plně zodpovědný Mezinárodní olympijský výbor, který si za udělení zimních her Pekingu zaslouží naprosté opovržení.

Sportovce bych do toho netahal. To, že se olympiáda koná ve zločinecké totalitě, není jejich chyba. Ti dělají svou práci a budou se snažit reprezentovat své země v tom nejlepším světle.

Politické špičky těchto zemí by ale měly dát jasně najevo, že konání her v zemi, jako je Čína, je nepřípustné a neměly by čínským komunistům během jejich propagandistického cirkusu plnit roli užitečných idiotů a dělat politickou stafáž.

Celou glosu Tomáše Etzlera si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované