Hlavní obsah

Glosa: „Nahodilé shluky lidí.“ Velká komplikace pro Petra Fialu

Glosa Alexandra Mitrofanova: „Nahodilé shluky lidí“ – velká komplikace pro Petra Fialu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov se ve své glose zamýšlí, co bude největší zátěží pro současnou vládu.

Článek

Každá vláda čelí kritice. Vláda Petra Fialy není výjimkou. Nejviditelnější jsou tři body.

Zaprvé je to pandemický zákon, proti němuž řečnil ve Sněmovně především Tomio Okamura dlouhé hodiny, čímž brzdí činnost dolní komory českého parlamentu. Pak je to zdražování. Je to věc, která se týká cen energií i obecně cenové hladiny. No a pak je to záležitost s Polskem ve věci dolu Turów.

Tyto tři věci jsou viditelné, jsou vážné, ale dají se řešit. Okamura brzo všechny unaví. Turów se ukáže jako výhodná, nebo naopak velmi nevýhodná věc až po několika letech. A pokud jde o zdražování, tam je to složitější. Nevím, co by mohla udělat vláda zásadního v tržní ekonomice, aby ty ceny klesly. Dělá, co může. Dostala totiž „zajímavé“ dědictví od Andreje Babiše.

Horší mi přijde pro Fialovu vládu něco jiného. Například situace v Plzni, kde členové vládní koalice, Piráti, se spřáhli s ANO a SPD, a vyšachovali vlastní koaliční spolučleny, jestli to tak můžu říct. A teď to tam řídí Pirát, ale nevládne se zbývající částí vládní koalice, nýbrž s opozicí.

Další komplikace je chování některých senátorů za STAN. Tam si myslím, že to bude větší problém, protože to je problém dlouhodobý, a spočívá podle mého názoru v tom, že jak Piráti, tak STAN nejsou na rozdíl od zbývajících tří stran v koalici Spolu takové formace, které se zakládají na nějakém ideovém základě. Jsou to víceméně nahodilé shluky lidí, kteří se nějakým způsobem sešli, ale zdá se, že koaliční zájmy jsou pro ně na tom dalším místě než zájmy jejich vlastní.

Takže si myslím, že toto bude hlavní bod, který zatíží vládnutí Petra Fialy a jeho druhů na delší dobu.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované