Hlavní obsah

Rodina Ivy Janžurové bojuje proti developerovi

Na pozemku vedle domu rodiny Ivy Janžurové mají oproti původním plánům stát dva domy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Povolíte novému sousedovi na vedlejším pozemku rekonstrukci stávajícího domu. Po čase ale s překvapením zjistíte, že na místě mají vyrůst domy dva. Právě to zažívá rodina Ivy Janžurové a jejich sousedé v Praze 6.

Článek

Herečka Iva Janžurová žije se svými dcerami a jejich rodinami v jedné z vil v pražských Střešovicích. Z řady prvorepublikových domů na hraně terénní vlny nad starými Střešovicemi dosud vybočovala jedna zahrada, ve které stojí dům o něco níže, ve spodní části svažitého pozemku.

Od loňska probíhá na pozemku rekonstrukce domu, proti které ani Iva Janžurová, ani ostatní sousedé nic nenamítali. Překvapení přišlo ve chvíli, kdy se stavebníci pustili do práce. „Byla jsem v tu chvíli doma a najednou se dům začal výrazně otřásat,“ říká dcera Ivy Janžurové Theodora Remundová.

Obyvatelé okolních domů se šli přesvědčit, co se na sousedním pozemku děje. Zjistili, že jeřáb na pozemku stojí na jiném místě než ve schváleném projektu a ve velké jámě.

Stavebník odstranil ze svahu několik metrů zeminy a podle Ivy Janžurové odhalil opukové podloží:„Myslím, že by to celé mohlo ujet, protože zdejší terén je nestabilní opuka. Mezi naším a jejich pozemkem je cesta se schody. Sama vím, kolik jsme měli za ta léta práce, aby se plot na schodiště nezbořil.“

Sousedé mají obavy nejen z obnaženého svahu, ale i z nového umístění jeřábu, který by podle nich při silnějším větru mohl poničit okolní domy i nemovitosti. Theodora Remundová se proto vydala na městský úřad Prahy 6. „Na odboru výstavby jsem místní referentce ukázala fotku a ona mi s podivem oznámila, že na pozemku se nesmí kopat do větší hloubky než půl metru a že půjde vše zkontrolovat,“ říká Remundová.

Po provedené kontrole ale městský úřad vydal úplně opačné stanovisko, než jak hovořila referentka na stavebním úřadu. „Jeřáb není stavba. Je to nástroj pro výstavbu a jeho přemisťování v rámci staveniště nevyžaduje nová přezkoumání a nová povolení. Pokud jde o terénní úpravy, zákonný limit platí pouze pro výkopy nebo terénní úpravy, které jsou trvalého charakteru,“ tvrdí Jiří Hannich, mluvčí městské části Praha 6.

Iva Janžurová se se svými výhradami proto vydala na nejbližší jednání zastupitelstva městské části Praha 6. Setkala se podle svých slov s přijetím hodným renomované herečky, nikoliv nespokojeného občana: „Zatleskali mi, ale v podstatě to bylo všechno. To byl veškerý úspěch, který jsem obdržela. Tady se nestalo vůbec nic.“

Terénní úpravy a obrovský jeřáb začaly dávat smysl v okamžiku, kdy byli sousedé obesláni stavebním úřadem v územním řízení o umístění další stavby na pozemku. V horní části zahrady má podle záměru investora vyrůst ještě jeden dům se dvěma podlažími pod úrovní ulice. Pokud se bude dům skutečně stavět, je už část práce pro základ hotová: Na místě je už vykopaná díra, ve které teď stojí jeřáb.

Investorem stavby je společnost Fedrosa se sídlem v pražských Kunraticích. Na adrese firmy je pouze poštovní schránka. Jednatelé firmy, Pavol, Jana a Monika Vňukovi, mají bydliště ve stejné ulici o několik domů dál. Společnost Fedrosa je vlastněna nizozemskou společností Accor Holding. Jak vyplývá z dostupných údajů, ke konci roku 2020 měla firma celková aktiva 357 milionů eur.

Jejím ředitelem je od května 2010 Pavol Vňuk. Toho reportér Seznam Zpráv oslovil s žádostí o stanovisko. „K tomu vám nic nepovím. My jsme to zadali nějaké firmě,“ odpověděl na dotaz. Kontakt na firmu, kterou stavbou pověřil, předat odmítl.

Rodina Ivy Janžurové se spojila se sousedy a podle svých slov chtějí bojovat za záchranu charakteru čtvrti, kdy na jednom pozemku stojí jeden dům. „Investor, který si koupil tenhle dům a chce zkapitalizovat prostor, tak postaví na zahradě další dům. Tomu jednomu investorovi to nejde povolit, musíte to tedy povolit všem,“ dodává Theodora Remundová.

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované