Hlavní obsah

Matka měsíce čeká na syna. Otec ho unesl, aby nemusel do vězení

xVideo: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Neví, co se děje s jejím synem ani kde přesně se teď nachází. Pětiletého Dominika odvezl loni jeho otec bez vědomí matky neznámo kam. Později se zjistilo, že jsou oba ve Španělsku. Muž se tak vyhýbá nástupu do vězení.

Článek

Když se Lucie Macháčková se svým manželem Bořivojem seznámila, věděla, že byl už předtím několikrát trestán. Krádeže, vydírání, ublížení na zdraví. Ale věřila, že se změnil. Dnes mají pětiletého syna Dominika.

„Zpočátku se opravdu choval slušně. Až zhruba před rokem a půl začal být agresivní, bil mě, měla jsem modřiny, naražená žebra,“ tvrdí Lucie. Na otázku, zda to oznámila policii, ale odpovídá vyhýbavě. Prý je těžké, když s někým žijete, něco takového oznámit.

Nakonec od manžela utekla do azylového domu. Proto také soud v dubnu 2022 svěřil Dominika do péče otce a jí vyměřil jen víkendový styk s dítětem. Ve zdůvodnění se praví, že až si Lucie opatří odpovídající bydlení a práci, může soud své rozhodnutí změnit.

Bořivoje Macháčka ale mezitím po dalším zločinu čekal nástup do vězení a tak loni v květnu vzal auto i Dominika a zmizel neznámo kam. Později se ukázalo, že do Španělska. „Zkontaktovala jsem dvě rodiny Češek, které tam žijí, a zjistila jsem, že se pohybuje v okolí Alicante,“ říká Lucie. Podle jejího zjištění Macháček nabízí lidem práci, že jim opraví dům či vymaluje. „S Dominikem přespává různě. Většinou v autě,“ dodává.

Lucie Macháčková se hned po zmizení syna obrátila na Orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) i na policii. V té době ale platil původní rozsudek o svěření syna do péče otce, takže nešlo o únos. Byl na něj vydán eurozatykač, protože se vyhýbá trestu a španělská policie ho loni v říjnu skutečně zadržela. Ale po výslechu ho propustila na svobodu.

Jenže v listopadu soud přidělil dítě do péče matce, protože si našla bydlení i zaměstnání. Takže nyní už jde o únos dítěte. „Víme o tom, ale v tuto chvíli musíme vyčkat, až justiční orgány Španělska vydají pána do České republiky a následně budeme konat další úkony. Předpokládám, že španělské justiční orgány mají toto ošetřeno,“ vysvětluje pardubická policejní mluvčí Markéta Janovská.

Poslechněte si novou podcastovou sérii:

Seznam Zpráv kontaktovaly Bořivoje Macháčka telefonicky s dotazem, kdy se vrátí do republiky a kdy vrátí Dominika matce. „Vůbec nevím, proč mi voláte,“ řekl a zavěsil. Neodpověděl ani na SMS zprávu s dotazem, zda fyzicky napadl svoji ženu.

„My se tímto případem zabýváme od jara loňského roku,“ říká ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (UMPOD) Zdeněk Kapitán. „Poté, co se v poslední době vyjasnily podklady ze strany maminky pro žádost o navrácení, tak jsme ji v loni v červenci podali do Španělska a nutno přiznat, že to je bez výrazného efektu.“

Spolupráce se španělskými úřady patří vedle těch řeckých a italských podle ředitele UMPOD k těm nejhorším, přestože jsou členy EU stejně jako my. „Na tahu je teď španělská justice,“ říká.

„Chtěla jsem se tam už pro Dominika vypravit sama,“ stěžuje si zoufalá Lucie. „Jenže paní z OSPOD mě varovala, že by se to určitě nevyřídilo v klidu a ještě bych si ublížila. Tak nevím.“

Tým Josefa Klímy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Klíma, Marcela Sobotková a Jaroslav Mareš.

Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí. To jsou témata týmu Josefa Klímy.

Reklama

Doporučované