Hlavní obsah

Překonala rakovinu a přišla rána: „Dva roky boje o střechu nad hlavou“

Foto: Seznam Zprávy

Věra Fina se ve třetí epizodě pořadu Ve stínu svěřila se svým příběhem, kdy dva roky bojovala s vedením obce o kupní smlouvu na pozemek.

Článek

Spisovatelka Věra Fina se po prodělání rakoviny tlustého střeva rozhodla sdílet osobní zkušenosti s dalšími pacienty v oceňovaném projektu Jelimán. V pořadu Ve stínu reportéra Jiřího Kubíka teď sdílí další příběh –⁠⁠ jde v něm o pozemek a statisíce korun.

„Člověk si myslí, že když vybojoval místo na Slunci po takhle těžké operaci, že přichází období klidu. To jsem si myslela chvilinku a naivně,“ začíná vyprávět Věra Fina. „Přišlo něco, co bylo horší než boj o život v onkologickém onemocnění. Protože tam víte, na čem jste. Tam víte, když budete mít u sebe skvělý tým lékařů, zázemí v rodině, vnitřní sílu, tak to nějak dáte. Ale tady jsme nevěděli dne ani hodiny. Přes dva roky boje o střechu nad hlavou.“

Věra Fina, bývalá manekýnka a sekretářka vysoce postavených manažerů, se v roce 2010 rozhodla pro radikální změnu života. Z Týniště nad Orlicí, kde žila s partnerem a společnou dcerou, se chtěla usadit v klidném prostředí malé vsi v podhůří Orlických hor.

Podívejte se na nejnovější díl pořadu Ve stínu.Video: Tým Ve stínu, Seznam Zprávy

Jejich sen je dovedl do obce Studené, kde trvale žije na 180 obyvatel. Tehdejší starosta jim nabídl ke koupi pozemek na kopci a výhledem do údolí. Uzavřel s nimi smlouvu o smlouvě budoucí, zaplatili 160 tisíc korun, druhou polovinu – byť ji chtěli zaplatit rovnou –⁠⁠ měli složit až po zkolaudování stavby. Starosta jim tehdy řekl, že taková je místní praxe – a Finovi neodporovali. Smlouvu o smlouvě budoucí podepsali a chystali se začít stavět.

„Mě by v životě nenapadlo, že bych to měl po obci zkontrolovat,“ říká po zkušenostech, které v dalších letech měly přijít, Petr Fina, manžel paní Věry. „Ta obec udělala katastrofální chybu, že si tu smlouvu prostě vzali někde z vedlejší obce, trošku ji proškrtali, zahráli si na právníky –⁠⁠ a ona byla špatně.“

Ve smlouvě totiž například chybělo datum dokončení stavby. A tak, když v roce 2014 přišly dlouhé zdravotní problémy Věry Finy a rodina stavbu logicky na nějaký čas zastavila, vznikla situace, která neměla pro Finovy dobré řešení.

Foto: Seznam Zprávy

V horské obci Studené žije necelých 200 obyvatel.

V obci se po volbách v roce 2018 vystřídali starostové. A ten nový – Petr Strasmeier –⁠⁠ měl na nové obyvatele obce a jejich zdlouhavou stavbu na kopci dost jiný pohled. Manželé Finovi ho dokonce podezírají, že je chtěl z vesnice vyštvat.

„Přišel jednoho dne v neděli a zeptal se mě, co budu dělat ve středu? Prý: přijď na obecní úřad, musíme dořešit váš pozemek,“ vzpomíná Věra Fina.

Ve středu 25. května 2022 zašla na úřad – a poté, co si vyslechla, zkolabovala a záchranná služba ji odvezla do nemocnice v Ústí nad Orlicí.

„Pan starosta tam na úřadě seděl s právníkem a řekli mi, že pozemek, na kterém jsme postavili dům, buď rozpůlíme, půlku si necháme, půlku si vezme obec, nebo navýší cenu. Částka, kterou jsme měli doplatit, byla desetinásobná… To se mi podlomila kolena, když jsem slyšela částku v milionech. Anebo, když nebudu respektovat jejich nové podmínky, tak odstranit stavbu a dát pozemek do původního stavu,“ popisuje Věra Fina.

Kdo je Věra Fina (1970)

Foto: Archiv Věry Finy, Seznam Zprávy

Držitelka ocenění Žena roku 2021 v kategorii Dobré srdce.

Spisovatelka, fotografka, bloggerka, vydává knihy a kalendáře, pořádá charitativní akce. Prošla náročnou onkologickou léčbou, amputací rekta a založením trvalé stomie (vývod tlustého střeva). Je zakladatelkou organizace Jelimán a projektu Sad nadějí na pomoc onkologickým pacientům. Za své aktivity získala několik ocenění, například Žena roku nebo cenu předsedy Senátu. Razí heslo „Každý den je dar“. Sdílením svého osobního příběhu se snaží motivovat další lidi v podobné situaci k překonání těžkého životního období.

Malá obec v kopcovité krajině v podhůří Orlických hor se pro Finovy najednou stala peklem, jak říkají. „Po těch chemoterapiích jsem se sem utíkala nadechnout, abych žila v čistotě a symbióze s přírodou a já musela sáhnout po antidepresivech. Proč? Kde jsou ty dva roky života, neskutečného boje?“ ptá se Věra Fina.

Problém se smlouvou o smlouvě budoucí, uzavřenou v roce 2010, ve výsledku rozdělil celou obec Studené. Někteří lidé stáli na straně Finových s názorem, že by jim zastupitelstvo nemělo komplikovat život, někteří naopak souhlasili se starostou Strasmeierem, že se snaží nějak vyřešit špatně uzavřenou smlouvu bez konkrétních termínů po jeho předchůdci.

Nakonec pod vlivem této kauzy starosta Strasmayer rezignoval na svou funkci. Dodnes je ale přesvědčený, že postupoval správně.

Foto: Seznam Zprávy

Bývalý starosta obce Studené Petr Strasmeier.

„Já jsem se v roce 2018 stal starostou a spadnul jsem do toho rovnýma nohama a plav. Snažil jsem se najít nějaké řešení, když se ukázalo, že ta původní smlouva je neplatná,“ říká Petr Strasmayer. „Pozemek, na kterém Finovi stavěli, byl pořád obecní. Já jsem navrhoval řešení, aby se ten pozemek zmenšil a tím by se zmenšila jednotková cena. Nebo aby se tedy vycházelo z tržní ceny.“

Ohledy na to, že Věra Fina byla těžce nemocná, a tudíž rodina měla jiné starosti než rychle dostavět dům na kopci, příliš nekomentuje. „Já jsem prostě tu kauzu chtěl vyřešit, aby pozemek, který někdo užívá, tak aby byl jeho. Zastupitelé se mají přece k majetku obce chovat jako řádní hospodáři. A tady prostě byl pozemek, který užívali Finovi bez jakéhokoliv právního nároku.“

Po sporu, který rozdělil i původně sedmičlenné zastupitelstvo malé obce, strarosta Strasmeier rezignoval a vedení obce se ujala místostarostka Marie Černohousová. Ta se naopak snažila situaci uklidnit, uzavřít co nejdřív s Finovými kupní smlouvu na pozemek – a pokud možno už dál tento problém neřešit.

„Já už jsem to uzavřela. Pro mě je to uzavřená záležitost. Lidé se tu rozhádali, je mi to nepříjemné,“ říká. „Podle mě jsme se zachovali morálně a rozumně. A tím to pro mě končí. Ta obec potřebuje jít dál a ne pořád přemílat staré věci.“

Pro Věru Finu a její rodinu byla ale dvouletá anabáze se smlouvou na pozemek takovou zkušeností, že dnes vlastně lituje, že se do Studeného kdy přestěhovali. „My jsme sem přišli s dobrým úmyslem a té obci jsme věřili. Teď v létě jsme už podepsali kupní smlouvu, pozemek je náš, dá se říct, že jsme v cíli, ale pořád je tam otazník jak blázen. Co se zase vymyslí, až budou volby a přijde další starosta? Zase nám přijde někdo říct, že je to neplatné? Tady v té obci je možné všechno.“

Věra Fina, která po překonání onkologické nemoci razí heslo, že každý den je dar a ve stejném duchu se snaží motivovat ostatní pacienty, se rozhodla popsat svůj příběh i proto, aby si ostatní lidé dali při podepisování smluv na podobné věci sami pozor.

Pořad Ve stínu, kde uslyšíte další detaily příběhu i rady právničky, můžete sledovat ve videu nebo poslouchat v audiopodobě, které jsou umístěny v úvodu článku.

Tvůrci a zdroje

Vedoucí týmu: Jiří Kubík

Editor: Tomáš Pergler

Střih a sound design: David Kaiser

Kamera a zvuk: Jan Pospíšil, Jakub Vaňo

Grafika: Jakub Velička

Režie: Jiří Marek

Foto a dokumenty: ČTK/Profimedia, Věra Fina, obec Studené

Pořad Ve stínu

Foto: Seznam Zprávy

Investigativa a reportáže z různých míst Česka.

Případy a příběhy od vás. Z míst, kam média většinou nevidí, je na světlo vynáší investigativní a reportážní tým Jiřího Kubíka. Nová epizoda vždy v neděli na Seznam Zprávách, na Podcasty.cz a v dalších podcastových aplikacích.

Archiv dílů najdete na našich stránkách.

Své náměty, postřehy a připomínky nám pište na e-mail: vestinu@sz.cz.

Doporučované