Hlavní obsah

Video: Čtyři „mrtvé duše“ z lesní ruiny rozhodly volby. Případ pro soud

Prohlédněte si nemovitost, kam starosta nahlásil své nové „obyvatele“. Video navazuje na sérii Ve stínu Malé Prahy.Video: Jiří Kubík, Braňo Pažitka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Starosta Hrčavy, obce v turistickém ráji na česko-slovensko-polském pomezí, předvedl přímo před reportéry Seznam Zpráv, jak se dají ovlivnit výsledky komunálních voleb. Už podruhé. A podruhé mu to vyšlo.

Článek

„A proč vás zajímá, kdo je hlášený na mých adresách? To přece není vůbec důležité,“ zdráhal se jasně odpovědět deset dnů před volbami Marek Sikora, dvaatřicetiletý podnikatel a starosta Hrčavy.

Důležité to přitom bylo. Potvrdilo se to přímo před očima reportérů, kteří na Hrčavu zajeli znovu - během volebního víkendu.

„Jde tady o každý hlas. Máme takové indicie, že půl dědiny je za bývalým starostou, půl dědiny je za novou kandidátkou. Necháme se překvapit,“ svěřil se reportérovi Seznam Zpráv starší muž poté, co hodil svůj lístek do urny.

„To vedení obce poslední čtyři roky se nám líbilo, tak jsme je volili,“ hájila naopak starostu jedna z hlasujících žen.

Foto: Braňo Pažitka

K volební urně na Hrčavě přišlo 175 lidí, což bylo 80 procent oprávněných voličů.

Jak se po sečtení výsledků ukázalo, Hrčava je opravdu rozdělená na dvě půlky: Přišlo hlasovat 175 lidí z 220 oprávněných voličů a výsledek se přehoupl ve prospěch Marka Sikory jen díky pouhým čtyřem lidem.

„Rozhodli to ti, kteří se tady v obci přihlásili asi měsíc před volbami,“ komentoval výsledek jeden ze zjevně nespokojených Hrčavanů.

Starostova kandidátka získala 51 procent hlasů (a čtyři místa v zastupitelstvu), sestava jeho soupeře Tomáše Kadlubiece, kterou podpořilo o čtyři voliče méně, měla po sečtení 49 procent (a tři místa v zastupitelstvu).

Lidé v exekucích našli „pobyt“ u starosty

Rozdíl hlasů ve volbách tak odpovídá počtu lidí, které si starosta v uplynulém období nahlásil k trvalému pobytu do svých dvou nemovitostí v obci, aniž by v nich ve skutečnosti bydleli.

Jedna z nemovitostí je navíc naprosto neobyvatelná lesní dřevěná ruina s rozbitými okny a děravou střechou. Starosta takto „vyrobil“ zhruba deset nových občanů neboli nových voličů na Hrčavě.

Foto: Jiří Kubík

Pohled do polorozpadlé a neobyvatelné starostovy nemovitosti v lese. Tady získalo „trvalý pobyt“ několik nových voličů Hrčavy.

„Rozhodly tady duše, které nikdy pro Hrčavu nic neudělaly,“ komentoval na hrčavské návsi výsledky voleb starší muž o holi.

„Je to podvod,“ řekla k výsledkům Anna Bažantová z „poražené“ kandidátky. „V tom případě by se ty výsledky voleb měly napadnout.“

S odvoláním na manipulaci počtem obyvatel Hrčavy vznikla stížnost části obyvatel Hrčavy, kterou v pátek odvezl do Ostravy ke krajskému soudu Martin Koper, jeden z nově zvolených zastupitelů z protikandidátky.

„Chceme tu mít férové volby, ne, aby nám to ovlivňovali lidé, kteří tu nežijí a starosta si je jen nahlásil do své neobyvatelné chatrče,“ řekl Seznam Zprávám Koper chvíli poté, co stížnost na volby a žádost o vypsání nových voleb osobně odvezl k soudu do Ostravy.

Pokud soud do dvaceti dnů uzná stížnost za oprávněnou, musí pak do jednoho měsíce ministr vnitra vypsat v obci nové volby.

Právník Transparency International Petr Leyer, který v minulosti pomáhal občanům několika obcí podávat stížnosti k soudu právě na neregulérní průběh voleb, říká, že občané Hrčavy nejsou bez šancí: „Zažil jsem podobný případ, jako je tento, několik desítek lidí bylo nahlášených těsně před volbami k pobytu v neobyvatelné nemovitosti a soud rozhodl o zrušení voleb, tyto lidi ze seznamu voličů vyškrtl a konaly se volby nové.“

Starosta: Vyšli jsme vstříc kamarádům

Starosta Marek Sikora se obvinění z ovlivňování výsledků voleb na Hrčavě v rozhovoru pro Seznam Zprávy bránil. „Vy to berete, jako kdybych tady manipuloval volbami. To není pravda,“ reagoval.

Připouštěl jen, že nově nahlášení obyvatelé mají v jeho nemovitostech jen fiktivní adresu a že na jejich zapsání k trvalému pobytu Hrčava vlastně jen vydělá. „Český občan musí být někde registrovaný, ale to neznamená, že tam musíte bydlet. Je to čistě registrační údaj,“ tvrdí.

Foto: Jiří Kubík

„Vyšli jsme vstříc kamarádům, kteří potřebovali být někde registrovaní,“ říká k novým obyvatelům obce starosta Marek Sikora.

„Na jednoho obyvatele je příjem obce deset až patnáct tisíc. Což znamená, že když máme deset lidí hlášených na naší obci, tak máme v rozpočtu plus 150 tisíc. To je velký přínos,“ vypočítával Marek Sikora.

Lidi, hlášené k pobytu v jeho nemovitostech, spojuje jedna důležitá věc: Procházejí centrální evidencí exekucí. Jsou to lidé zatížení dluhy, lidé v tíživé finanční situaci. Tento údaj je možné vyčíst z veřejně dostupných registrů.

Jak se dají tito lidé, původem z různých koutů republiky, oslovit a získat pro Hrčavu?

„To je spontánní záležitost,“ vstupuje do hovoru Rostislav Sikora, otec starosty, spolumajitel jeho firem a zároveň další zastupitel obce.

Starosta jeho odpověď doplňuje: „Jsou to nějací lidé, kamarádi, kteří potřebovali někde mít trvalý pobyt, my jsme jim vyšli vstříc. To je všechno.“

Jeho otec dodává: „Jestli tu je na tu obec přihlášeno těch patnáct lidí, tak je to jako nic.“

Mezi těmito lidmi „odjinud“, nahlášenými k pobytu ve starostově neobyvatelném lesním domku jsou mimochodem i dva letošní kandidáti ze starostovy volební soupisky: Otakar Litera a Zdislav Pawlas. Ti sice volit přišli, ale sami se nakonec do zastupitelstva nedostali.

Případ Hrčava: Policie vede trestní stíhání

Čtyřdílná série reportáží Ve stínu ze začátku roku 2020 se zabývala byznysem starosty Marka Sikory a jeho otce Rostislava Sikory. Byznys jejich dvou firem, Ignis Forst a Hrčávka, je postavený na čerpání dotací na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením na pozicích pastevec či uklízečka. Někteří z nich na kameru řekli, že část mzdy museli starostovi odevzdávat.

Na základě reportáží podali poslanci Pirátské strany trestní oznámení, případem se začala zabývat ostravská kriminální policie a po roce a půl ve věci zahájila trestní stíhání.

„Kriminalisté odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství obvinili v polovině roku 2021 dvě fyzické a dvě právnické osoby z trestného činu dotačního podvodu,“ uvedla loni na podzim mluvčí ostravské policie Soňa Štětínská. Nyní potvrdila, že v případu zatím nenastal žádný informační posun. „Vyšetřování i nadále probíhá. Celková výše škody přesahuje 6 milionů korun.“

Seznam Zprávy sledují situaci na Hrčavě dlouhodobě: Natáčely tam už na podzim a v zimě 2019 čtyřdílnou sérii Ve stínu Malé Prahy.

Tehdy se ukázalo, že malá obec v nejvýchodnějším cípu České republiky v sobě zrcadlí řadu celospolečenských problémů: Ať už je to střet zájmů podnikatele a starosty v jedné osobě, nebo čerpání státních dotací na starostovo zaměstnávání osob se zdravotním postižením, anebo také rostoucí příkopy mezi občany z jedné „návsi“ způsobené politickým bojem.

Obyvatelům Hrčavy se nevyplatila jejich pasivita v komunálních volbách v roce 2018. Nikdo z nich tehdy nechtěl kandidovat, a tak se iniciativy chopil podnikatel Sikora z vedlejší obce, který se zaměstnanci svých firem pod značkou „ANO, bude líp“ postavil jedinou kandidátku. A ta pak logicky - i při třetinové volební účasti - získala 100 procent hlasů a starosta a jeho lidé obsadili všech sedm míst v zastupitelstvu.

„Tu obec nám prostě ukradli,“ hodnotila způsob správy obce místní obyvatelka Pavlína Matykiewiczová.

Marek Sikora prolnul řízení obce s řízením svých firem. Například zakázku na veškeré obecní služby dostala jeho firma Hrčávka, zastupitelstvo také hladce schválilo veškeré náležitosti pro infrastrukturu pro jeho novou mlékárnu, včetně napojení na obecní vodovod.

Hrčava jako zrcadlo české politiky a společnosti

Reportér Seznam Zpráv Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka se na Hrčavu do nejvýchodnějšího cípu České republiky vrátili po třech letech. Před komunálními volbami je zajímalo, kam se obec posunula od doby, kdy tu natočili čtyřdílnou videoreportáž Ve stínu Malé Prahy. Název odkazoval jednak na historické označení obce na pomezí tří států, kde se mísily různé národnosti, jednak k zrcadlení řady celospolečenských problémů známých z velké politiky v běžném životě na jedné „návsi“.

Braňo Pažitka, Nikola Zwrtková a Jiří Kubík (zleva) při natáčení reportáže na Hrčavě na podzim 2019.

1. díl: Jak ovládnout obec

Starosta a podnikatel Marek Sikora s pomocí několika zaměstnanců svých firem ovládl obec v komunálních volbách 2018. Nahrálo mu, že byl jediný, kdo v obci postavil kandidátku. Se zákonnou podmínkou na trvalý pobyt v obci se vypořádal po svém.

2. díl: Vzdorujete? Budete bez vody

Obecní zakázky šité na míru své firmě a velké byznysové plány. „Budeme usilovat o to, abychom měli územní plán, aby bylo jasné, kde se smí stavět a kde ne,“ říká starosta Sikora. V obci kvůli plánům na napojení jeho mlékárny na místní vodovod roste strach místních o vodu.

3. díl: Kouzla se státní dotací

Z obecní politiky do podnikatelského světa starosty Sikory. „Od té doby, co na Hrčavě působí mé firmy, se tady snížila nezaměstnanost. Umožnil jsem lidem vydělat si peníze.“ O jaké peníze šlo, se ukázalo záhy: státní dotace na zaměstnávání osob s handicapem.

4. díl: Rýžování na invalidech

„Podmínkou mého zaměstnání bylo, že jsem invalidní důchodce. Řekli mi, že dostanu minimální mzdu. A budu jim dávat tři a půl tisíce zpátky,“ říká zaměstnanec starostovy firmy. Tento díl odkrývá i to, jak je stát bezzubý při kontrole, zda invalidní důchodci nebyli kvůli dotaci zneužiti.

Po reportážích Seznam Zpráv, poté, co na jejich základě poslanci Pirátské strany podali trestní oznámení, se do případu vložila ostravská policie. Od loňského léta ve věci dotačního podvodu stíhá „dvě fyzické a dvě právnické osoby“. Bližší informace, včetně jmen stíhaných, policie i státní zástupce odmítli sdělit.

Sám starosta Marek Sikora na tohle téma odmítl se Seznam Zprávami mluvit: „Policie nám řekla, že se k tomu nemáme vyjadřovat.“

Jeho otec Rostislav dodal: „Jsme pod velkým drobnohledem, kontroly sem chodí každou chvíli. Od těch vašich reportáží je to tak dvakrát častěji než předtím.“

Situaci na Hrčavě sledujeme dál.

Reklama

Doporučované