Hlavní obsah

Špatná smlouva, nemoc a nepřítel starosta. Sen o domu v horách se změnil v drama

Nový díl reportážního pořadu Ve stínu o tom, jak spor o stavbu domu znesvářil lidi a rozdělil vesnici.Video: Tým Ve stínu, Seznam Zprávy

Článek

Namísto plánovaného domu vyhrocené tahanice s obcí a hrozba vystěhování. Reportážní pořad Ve stínu odhaluje, jak může lehkovážnost a neochota řešit věci po dobrém zkomplikovat životy a vztahy.

Když se manželům Věře a Petru Finovým v roce 2010 naskytla možnost postavit si dům v podhůří Orlických hor, vypadalo to, že se jim splní jejich sen. Dlouho hledali klidné místo k životu a rozsáhlý pozemek v malé vesnici Studené se jevil jako ideální řešení.

Tehdejší starosta obce jim nabídl ke koupi pozemek za výhodnou cenu, pouhých 28 korun za jeden metr čtvereční. Záhy podepsali smlouvu o uzavření budoucí kupní smlouvy a Finovi začali plánovat výstavbu svého vysněného bydlení.

Zanedlouho se ale objevily první problémy, které nakonec vyústily do hlubokého a vleklého sporu rodiny s vedením obce a hrozbou bourání a vystěhování. Případ, který popisuje nový díl reportážního pořadu Ve stínu, může posloužit jako varování, aby lidé nepodceňovali jednání o smlouvách. A ukazuje také, jak důležitá je schopnost samosprávy řešit spory s dobrou vůlí.

Foto: Seznam Zprávy

Spisovatelka Věra Fina si prošla těžkou nemocí a zároveň nepříjemným sporem o stavbu.

„V tom nejhorším během boje o střechu nad hlavou jsme už uvažovali, že to tady opravdu zamkneme a půjdeme úplně do zahraničí,“ vzpomíná s odstupem Věra Fina.

Hned na začátku narazila rodina Finových na to, že obec nepřipravila vyčleněný pozemek k výstavbě. Neexistovala k němu příjezdová cesta a chyběly sítě, a když Petr Fina zažádal na úřadě o stavební povolení, nebylo mu vyhověno. Ke smlouvě proto vznikly dva dodatky, díky nimž se měla stavba realizovat bez jakýchkoliv finančních postihů pro manžele.

Na rodinu však zároveň dolehly ještě závažnější potíže, a to zdravotní. Věra Fina onemocněla rakovinou, následujících několik let podstupovala operace a náročnou rekonvalescenci.

Její manžel Petr se rozhodl nejdřív postavit dvojgaráž s obyvatelným podkrovím, aby se na pozemku dalo alespoň skromně bydlet. To se ale nelíbilo novému starostovi obce, Petru Strasmeierovi, který do úřadu nastoupil v roce 2018. Podle něj byl pozemek využíván v rozporu s původní smlouvou.

Foto: Seznam Zprávy

Předmětem sváru bylo i to, že Finovi postavili neplánovanou garáž s obyvatelným podkrovím.

„Postavili si tam dvojgaráž, kde začali bydlet, sázeli dřeviny, využívali to pro zemědělskou činnost, stavěli tam hospodářská stavení – a to vůbec nebylo v té původní smlouvě,“ řekl Strasmeier k tehdejší situaci. S pomocí povolaného právníka navrhl starosta řešení, které zahrnovalo i zaplacení výrazně vyšší částky za pozemek, jeho zmenšení nebo dokonce i úplné opuštění pozemku a jeho uvedení do původního stavu. Na začátku to přitom byla právě obec, která chybovala.

Manželé Finovi si prošli nejistým a psychicky náročným obdobím, kdy nevěděli, zda budou mít možnost stavbu dokončit, nebo budou muset pozemek opustit. Dohady s obcí nakonec rozpoltily i zastupitelstvo a vedly k rezignaci starosty Petra Strasmeiera.

Navzdory jeho stanovisku se garáž nakonec zkolaudovat podařilo a podepsána byla i nová kupní smlouva. Roky dohadů a s nimi spojené nervozity se ale podepsaly na sousedských vztazích a atmosféře v obci.

Pořad Ve stínu můžete sledovat ve videu nebo poslouchat v audiu, které jsou umístěny v úvodu článku.

Tvůrci a zdroje

Vedoucí týmu: Jiří Kubík

Editor: Tomáš Pergler

Střih a sound design: David Kaiser

Kamera a zvuk: Jan Pospíšil, Jakub Vaňo

Grafika: Jakub Velička

Režie: Jiří Marek

Foto a dokumenty: ČTK/Profimedia, Věra Fina, obec Studené

Pořad Ve stínu

Foto: Seznam Zprávy

Investigativa a reportáže z různých míst Česka.

Případy a příběhy od vás. Z míst, kam média většinou nevidí, je na světlo vynáší investigativní a reportážní tým Jiřího Kubíka. Nová epizoda vždy v neděli odpoledne na Seznam Zprávách, na Podcasty.cz a v dalších podcastových aplikacích.

Archiv dílů najdete na našich stránkách.

Své náměty, postřehy a připomínky nám pište na e-mail: vestinu@sz.cz.

Doporučované