Hlavní obsah

Odsávání peněz v přímém přenosu. Pět let natáčíme podvod v Beskydech

Nový díl pořadu Ve stínu přináší nové informace z kauzy zneužívání dotací a manipulace s počty voličů v obci na severovýchodě republiky.Video: Tým Ve stínu, Seznam Zprávy

Článek

Případy zneužívání dotací a manipulace s voliči ve vesnici Hrčava, které jsme popsali už před lety, vyústily do obžaloby bývalého starosty. Rozdělování peněz na hendikepované zaměstnance má být přísnější.

Hrčava na Jablunkovsku bývá označována za nejvýchodnější obec v Česku. V posledních letech však tuto vesnici v Beskydech proslavily spíše problémy jejího bývalého starosty Marka Sikory se zákonem.

Seznam Zprávy monitorují jeho počínání v obci už pátým rokem. V sérii videoreportáží jsme popsali, jak Sikora čerpal dotace na zaměstnávání lidí se zdravotním postižením, a také jak si umělým navyšováním počtu trvale přihlášených obyvatel zajistil těsné vítězství v komunálních volbách v roce 2022.

Dnes je Marek Sikora obžalován ze dvou trestných činů – z dotačního podvodu a maření voleb. Někdejší starosta se ale vytrvale omlouvá ze soudních jednání s odkazem na chatrné zdraví. Tvrdí, že má silnou artritidu.

Jak odkrývá nový díl investigativního pořadu Ve stínu, soud o Sikorových potížích pochybuje a bývalému starostovi proto hrozí, že skončí ve vazbě.

„Mám trochu pochybnosti o tom, zda jeho stav byl takový, aby se skutečně hlavního líčení nemohl účastnit,“ řekl soudce Okresního soudu ve Frýdku-Místku Martin Brázda. Ten proto určil znalce, který by měl posoudit lékařské zprávy, které bývalý hrčavský starosta soudu předkládal, a posoudit jeho zdravotní způsobilost k soudnímu líčení.

Foto: Seznam Zprávy

Obžalovaný exstarosta Hrčavy Marek Sikora.

Pokud se prokáže, že se Sikora soudu účelově vyhýbá, mohl by se kvůli tomu ocitnout za mřížemi. „Znamenalo by to, že by soud musel velmi vážně uvažovat o vzetí pana Sikory do vazby,“ uvedl soudce.

Marek Sikora odmítl při vyšetřování vypovídat a nechtěl mluvit ani s reportéry Seznam Zpráv. „Já se nebudu vůbec vyjadřovat,“ řekl do telefonu.

V době, kdy byl Sikora starostou Hrčavy, si obec najala pro různé služby jeho spolek. V něm a další firmě pak rodina Sikorových zaměstnávala cíleně desítky lidí se zdravotním hendikepem, na které se čerpají dotace od státu. Policejní vyšetřovatelé ale zjistili, že část těchto peněz končila u Marka Sikory a jeho otce.

Od loňského srpna čelí Marek a Rostislav Sikorovi obžalobě z dotačního podvodu. Podle státního zástupce Andrzeje Mruzka způsobili Úřadu práce škodu v řádu milionů korun a hrozí jim víceleté vězení. „Pohybujeme se v sazbě dva až osm let,“ řekl žalobce.

Hrčava jako zrcadlo české politiky a společnosti

Reportér Seznam Zpráv Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka se na Hrčavu do nejvýchodnějšího cípu České republiky vrátili po třech letech. Před komunálními volbami je zajímalo, kam se obec posunula od doby, kdy tu natočili čtyřdílnou videoreportáž Ve stínu Malé Prahy. Název odkazoval jednak na historické označení obce na pomezí tří států, kde se mísily různé národnosti, jednak k zrcadlení řady celospolečenských problémů známých z velké politiky v běžném životě na jedné „návsi“.

Braňo Pažitka, Nikola Zwrtková a Jiří Kubík (zleva) při natáčení reportáže na Hrčavě na podzim 2019.

1. díl: Jak ovládnout obec

Starosta a podnikatel Marek Sikora s pomocí několika zaměstnanců svých firem ovládl obec v komunálních volbách 2018. Nahrálo mu, že byl jediný, kdo v obci postavil kandidátku. Se zákonnou podmínkou na trvalý pobyt v obci se vypořádal po svém.

2. díl: Vzdorujete? Budete bez vody

Obecní zakázky šité na míru své firmě a velké byznysové plány. „Budeme usilovat o to, abychom měli územní plán, aby bylo jasné, kde se smí stavět a kde ne,“ říká starosta Sikora. V obci kvůli plánům na napojení jeho mlékárny na místní vodovod roste strach místních o vodu.

3. díl: Kouzla se státní dotací

Z obecní politiky do podnikatelského světa starosty Sikory. „Od té doby, co na Hrčavě působí mé firmy, se tady snížila nezaměstnanost. Umožnil jsem lidem vydělat si peníze.“ O jaké peníze šlo, se ukázalo záhy: státní dotace na zaměstnávání osob s handicapem.

4. díl: Rýžování na invalidech

„Podmínkou mého zaměstnání bylo, že jsem invalidní důchodce. Řekli mi, že dostanu minimální mzdu. A budu jim dávat tři a půl tisíce zpátky,“ říká zaměstnanec starostovy firmy. Tento díl odkrývá i to, jak je stát bezzubý při kontrole, zda invalidní důchodci nebyli kvůli dotaci zneužiti.

Když Seznam Zprávy na případ zneužívání dotací na Hrčavě před lety upozornily poprvé, tehdejší ministryně práce Jana Maláčová (nyní SOCDEM) prohlásila, že se zasadí o zpřísnění zákona, aby peníze pro zdravotně hendikepované zaměstnance nesloužily k obohacování majitelů firem.

Změna zákona však přichází na řadu až nyní. Právě na aktuální schůzi Sněmovny poslanci projednávají novelu zákona o zaměstnávání, která má kromě jiného přísněji zastropovat státní příspěvky na pracovní asistenty a dopravu pro zaměstnance se zdravotním postižením.

„Nikdy nezabráníte na sto procent, že nikdo nenajde nějakou kličku. Ale tady možnosti pro to, jak stát, jak se říká lidově, podojit, byly opravdu velké a tomuhle děláme výrazným způsobem konec,“ řekl v pořadu Ve stínu nynější ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Změna zákona by měla platit od ledna příštího roku.

Pořad Ve stínu můžete sledovat ve videu nebo poslouchat v audiu, které jsou umístěny v úvodu článku.

Tvůrci

Vedoucí týmu: Jiří Kubík

Editor: Tomáš Pergler

Střih a sound design: David Kaiser

Kamera a zvuk: Braňo Pažitka, Jan Pospíšil, Jakub Vaňo, Michaela Špůrová, Matěj Pavlík

Grafika: Jakub Velička

Režie: Jiří Marek

Pořad Ve stínu

Foto: Seznam Zprávy

Investigativa a reportáže z různých míst Česka.

Případy a příběhy od vás. Z míst, kam média většinou nevidí, je na světlo vynáší investigativní a reportážní tým Jiřího Kubíka. Nová epizoda vždy v neděli na Seznam Zprávách, na Podcasty.cz a v dalších podcastových aplikacích.

Archiv dílů najdete na našich stránkách.

Své náměty, postřehy a připomínky nám pište na e-mail: vestinu@sz.cz.

Doporučované