Hlavní obsah

Naše děti jsou příliš málo zraněné, budou mít v životě problém, říká Jelínek

Hostem Ušáku byl Marian Jelínek.Video: Jaromír Bosák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je úspěšným hokejovým trenérem, postupně ale svoji pozornost nasměroval k mentálnímu koučování. Spolupracoval s Jaromírem Jágrem a řadou dalších známých sportovců. Hostem Ušáku byl Marian Jelínek.

Článek

Snil o kariéře hokejisty, jenže do cesty se postavilo vážné zranění. Stal se trenérem. Úspěšným. Jako asistent Vladimíra Růžičky se podílel na zisku zlatých medailí reprezentačního týmu na světovém šampionátu ve Vídni. Sám působil jako hlavní trenér u několika českých ligových mužstev. Zároveň si studiem rozšiřoval obzory a čím dál více se zajímal o lidskou psychiku a možnosti, jak s ní pracovat. Dnes patří Marian Jelínek k nejrespektovanějším mentálním koučům. Jeho zkušeností a rad využívají špičkoví sportovci stejně jako vrcholní manažeři.

Hlavní témata Ušáku s Marianem Jelínkem

02:14 - O hokeji, trénování a přechodu k mentálnímu koučování

06:12 - Jak sportovci na mentální koučování nahlíží

15:06 - O pověsti mentálních koučů a vzpomínky na hokejisty

19:49 - Jak na sportovce, kterým to v zápase nejde

22:45 - O problému „umetené cestičky“ a „přešlechtěných dětí“

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Sám jako trenér svého času neviděl zrovna rád, když si hráči najímali kondiční trenéry nebo výživové poradce. Spíše se na takové novoty koukal skrz prsty. Ale po čase změnil názor: Uvědomil si, že fyzická a taktická příprava má své mantinely. Respektive, že rozdíly mezi jednotlivými týmy nebo sportovci samotnými jsou ve smyslu trénovanosti minimální. Alespoň pokud jde o evropskou nebo světovou špičku. Ovšem příprava mentální dokáže udělat velký rozdíl ve kvalitě podávaných výkonů. A je úplně jedno, jestli jde o hokejisty, fotbalisty, atlety nebo plavce.

Samozřejmě, že se Marian Jelínek a jeho kolegové musejí v současnosti potýkat s jistým stupněm nedůvěry, protože sociální sítě a veřejný prostor vůbec jsou zaplaveny tisíci tzv. mentálních koučů. Jde o ryzí amatéry, kteří získali pocit, že si tímto způsobem mohou vydělat poměrně bezpracně slušné peníze, ačkoli o problematice lidské psychiky nevědí ani to nejmenší a zhusta sami ve svém životě ztroskotali, někteří dokonce opakovaně. Jelínek si tento problém uvědomuje, ale jak sám říká, těžko s tím něco udělá. Nezbývá než doufat, že si lidé raději vyberou skutečného odborníka.

Marian Jelínek má dnes jistý pracovní úvazek v jediném profesionálním klubu – u fotbalistů Sparty. Podle jeho slov nejsou sice úplně všichni hráči vyloženě nadšeni z tohoto pro ně nového prvku v přípravě, ale je potěšen tím, že především mladí hráči jeho služeb často využívají. Zajímají se o to, jak ještě posunout hranice své výkonnosti a jak si, laicky řečeno, nastavit hlavu, aby byl člověk úspěšný.

V nejnovějším díle Ušáku mluvil Marian Jelínek i tom, že současná mladá generace může mít velký problém s tím, že má v mnoha případech až příliš umetenou cestu, na níž v podstatě nečekají žádné problémy a tím pádem nejsou dospívající a čerstvě dospělí vystavováni nutnosti cokoli řešit. To se může vymstít v pozdějším věku, když budou před tuto nutnost postaveni. Ale můžete si poslechnout, jakou speciální domluvu měl jako trenér s hokejistou Janem Markem a kterak si řízný bek Libor Procházka řekl o to, aby ho Jelínek pořádně seřval. Ušák číslo 197 je připraven.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Související témata:

Doporučované