Hlavní obsah

Issová o covidové době: Přemýšlela jsem, jestli chci vůbec ještě hrát divadlo

Hostem Ušáku Byla Martha Issová.Video: Jaromír Bosák , Seznam Zprávy

 

Reklama

Vystupuje v Dejvickém divadle, diváci ji znají i z řady filmových rolí. Nejnověji pak jako Danu Zátopkovou z filmu Zátopek. Hostem Ušáku byla herečka Martha Issová.

Článek

Martha Issová asi opravdu neměla šanci věnovat se v životě něčemu jinému než uměleckým profesím. Otec je režisérem, maminka, Lenka Termerová, úspěšnou herečkou, stejné zaměstnání vykonává i sestřenice Klára, bratr je střihačem a bratranec fotografem. V takovéto rodině se uměleckým genům prostě utéci nedá. I když, jak Martha sama říká, rodiče by možná přivítali, kdyby se v době středoškolských studií nadchla pro něco jiného. Jenže nic takového se nestalo a z Marthy se stala vyhledávaná divadelní i filmová herečka.

Hlavní témata Ušáku s Marthou Issovou

02:35 – Jaká je nyní situace v Dejvickém divadle a vzpomínka na začátky

06:32 – O covidové době a hraní

09:01 – Jaké bylo natáčení filmu Zátopek

12:43 – O rozmanitosti herectví a proč se pro tuto profesi rozhodla

15:18 – O vystoupení v Tvoje tvář má známý hlas a vztahu k hudbě

18:22 – Jak vnímá situaci v Sýrii

23:19 – O nervozitě v divadle a před kamerou

25:41 – Jak vnímá kritiku od režisérů

Na celý díl se podívejte ve videu v úvodu článku.

Poslední roky Marthě přinesly velmi zajímavé role na filmovém plátně. Především různorodé, což je to, co ji opravdu baví. Stačí si vzpomenout na filmy Dukla 61, Sedmero krkavců nebo Zátopek. Marthin životní partner, režisér David Ondříček, ji obsadil do role Dany Zátopkové. Na jednu stranu krásná práce, na tu druhou také veliká fyzická dřina. Házet oštěpem není žádná legrace, jde opravdu o velmi náročnou disciplínu, při níž dostává tělo pořádně zabrat. Při natáčení záběrů z olympijských her v Londýně a Helsinkách musela Martha absolvovat i více než tři desítky „závodních“ hodů během jednoho dne. Není divu, že se poté přihlásily křeče v lýtkách a vůbec velká únava organismu.

V současné době je Martha Issová členkou souboru Dejvického divadla, jednoho z nejpopulárnějších divadelních ansámblů v republice. Přitom v „Dejvickém“ se začínalo s víceméně experimentální scénou, s lidmi, které si přivedl režisér Miroslav Krobot z jiných divadel. Postupem času se herecký soubor vyprofiloval, dnes se do Dejvického divadla chodí na velké hvězdy. Což sebou nese i jistý problém v tom, že někteří diváci přijdou ne na tu či onu hru, ale spíše na toho či onoho herce. A chtějí se bavit. Přitom na repertoáru jsou i hry se závažnou tematikou, nejen výlučně komedie. V těchto dnech se v Dejvicích zkouší Richard III., byť samozřejmě musí být režijní provedení poněkud odlišné od inscenací na velkých scénách.

Marthin otec je Syřan, není divu, že i ona sama cítí k této těžce zkoušené zemi velmi silné pouto. V nejnovějším díle Ušáku vzpomíná, jaký to byl rozdíl, vyjíždět ze šedivé Prahy doby socialismu do prosluněného, voňavého a barvami hýřícího Damašku. Dnes je toto krásné město v rozvalinách a naděje na rychlé zlepšení stávající situace je minimální. Martha říká, že samotný konflikt může být ukončen poměrně rychle, ale odstranit jeho dědictví a důsledky bude mnohem složitější a půjde o mnoho let. Dnešní deseti-, jedenáctileté děti nikdy nechodily školy, protože všude okolo se válčilo a toto závaží sebou ponesou celý život.

V Ušáku číslo 198 se Martha Issová vyznala i ze své lásky k hudbě. Kromě jiného studovala i jazzový zpěv a možná, že někdy v budoucnu se dostane i na nějakou tu profesionální nahrávku s jejími písněmi. Zatím si podobnou roli vyzkoušela v televizním pořadu Tvoje tvář má známý hlas. Její vystoupení à la Nena s písní 99 Luftballons mohu doporučit s klidným svědomím. Ale mluvilo se i o nešťastné covidové době a o tom, co může udělat s hercem a jeho nahlížením na profesi, taky se můžete dozvědět, jak to má Martha s fotbalem, jak se jí spolupracuje s vlastním manželem coby režisérem a mnoho dalšího.

Více naleznete v úvodním videu. Další díly Ušáku můžete zhlédnout zde.

Pořad Ušák vychází na Seznam Zprávách v premiéře každou neděli v 17:00.

Reklama

Doporučované