Hlavní obsah

Krajské volby

Průběžné výsledky voleb v ČR
Sečteno 99,97 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 578
ODS
139 615
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 113

Volby do Senátu

Průběžné výsledky 1. kola voleb
Sečteno 99,92 %
Výsledky voleb

Členka sekty zemřela po domácím porodu. Její vůdce vyhrožuje policistovi

Vůdce sekty Lukáš Stančík tvrdí, že lidé mají žít v lásce. Ve videích ale šíří nenávist, vulgarity a výzvy k násilí.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Po smrti ženy, která rodila v domě sekty Život v srdci v Plasích na Plzeňsku, začal vyšetřujícímu policistovi vyhrožovat vůdce sekty Lukáš Stančík. Případ mapuje nový díl publicistického videopořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tragédii, která se stala téměř před dvěma týdny v Plasích na Plzeňsku v centru Ohnivý drak v sídle sekty Život v srdci, vyšetřuje policie pro podezření z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Hlavní postava komunity Lukáš Stančík na videu, které zveřejnil na internetu, vulgárně napadl kriminalistu, který má mít případ na starosti, a hrozil mu. „Ty zm**e jeden policajtskej, zvu tě sem. Mám tady boxerky! Uvidíš!“ vzkázal mu poté, co se dozvěděl, že vyšetřovatel telefonicky kontaktoval jeho partnerku a další členku společenství.

Při domácím porodu se předminulou neděli narodilo děvčátko. Matka však druhý den poté, co byla více než 12 hodin s dítětem spojená pupeční šňůrou, začala kolabovat. Ostatní teprve pak zavolali záchrannou službu. Žena ale prodělala mozkovou smrt a po několika dnech v nemocnici ji odpojili od přístrojů.

Její partner následně uvedl, že šlo o skupinové selhání. „To, jak se to stalo a zkomplikovalo, je vlastně naše kolektivní pochybení. V některých okamžicích toho porodu jsme mohli udělat některé kroky jinak,“ řekl na jednom z videí, která lidé z komunity zveřejňují na internetu.

Novorozeně je podle všeho v pořádku. Jak informoval server Novinky.cz, dítě úřady svěřily do přechodné pěstounské péče. Jeho otec ve videích tvrdí, že je to z finančních důvodů. On totiž nepracuje. Tvrdí, že nechce být „otrokem společnosti“. Sekta proto vybízí lidi, aby mu posílali peníze.

„Jestli v tomhle hrají jenom peníze nějakou roli, tak vy jako společnost byste se k tomu měla nějak postavit,“ uvedl k tomu na jednom ze záznamů vůdce společenství Lukáš Stančík, který o sobě říká, že je Bůh Šašek.

Život v lásce podle Stančíka

Stančík tvrdí, že on i jeho následovníci žijí v lásce. Ve videích, která mají na YouTube stovky zhlédnutí, ale šíří spíš nenávist, vulgarity a násilí.

„Přeju vám, vole, ať vám rodiny pochcípaj, ať vás ženský podváděj! Ať máte zku**enější život, než ho máte,“ křičí například na jednom ze záznamů na kriminalisty, kteří se o něj už v minulosti zajímali.

Reportérka Seznam Zpráv se pokusila s Lukášem Stančíkem natočit rozhovor. Nejprve osobně v domě v Plasích. Stančík ale mluvit na kameru odmítl. Mluvit s reportérkou nechtěl ani po telefonu. „S vámi já se bavit nechci,“ uvedl a dodal:„Když vám to vysvětlím a řeknu vám to po pravdě, tak stejně napíšete velký ho**o. Nazdar. Mějte se pěkně,“ a položil telefon.

Ostatní, kteří žijí v domě v Plasích, se ho zastávají. Například na otázku, zda projevy Stančíka nejsou spíš cestou nenávisti než lásky, jeden z nich - Michal Bukovský, odpověděl: „Je to cesta, aby se ti lidí probudili z ega. Když nevidí, jak žijí.“

Jak se komunita chová po tragédii? Proč tito lidé Stančíkovým představám věří? A jak to vypadá, když se vám jeho sekta nastěhuje domů? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Seznam Zprávy

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Doporučované