Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Členka sekty zemřela po domácím porodu. Její vůdce vyhrožuje policistovi

Vůdce sekty Lukáš Stančík tvrdí, že lidé mají žít v lásce. Ve videích ale šíří nenávist, vulgarity a výzvy k násilí.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

Po smrti ženy, která rodila v domě sekty Život v srdci v Plasích na Plzeňsku, začal vyšetřujícímu policistovi vyhrožovat vůdce sekty Lukáš Stančík. Případ mapuje nový díl publicistického videopořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tragédii, která se stala téměř před dvěma týdny v Plasích na Plzeňsku v centru Ohnivý drak v sídle sekty Život v srdci, vyšetřuje policie pro podezření z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Hlavní postava komunity Lukáš Stančík na videu, které zveřejnil na internetu, vulgárně napadl kriminalistu, který má mít případ na starosti, a hrozil mu. „Ty zm**e jeden policajtskej, zvu tě sem. Mám tady boxerky! Uvidíš!“ vzkázal mu poté, co se dozvěděl, že vyšetřovatel telefonicky kontaktoval jeho partnerku a další členku společenství.

Při domácím porodu se předminulou neděli narodilo děvčátko. Matka však druhý den poté, co byla více než 12 hodin s dítětem spojená pupeční šňůrou, začala kolabovat. Ostatní teprve pak zavolali záchrannou službu. Žena ale prodělala mozkovou smrt a po několika dnech v nemocnici ji odpojili od přístrojů.

Její partner následně uvedl, že šlo o skupinové selhání. „To, jak se to stalo a zkomplikovalo, je vlastně naše kolektivní pochybení. V některých okamžicích toho porodu jsme mohli udělat některé kroky jinak,“ řekl na jednom z videí, která lidé z komunity zveřejňují na internetu.

Novorozeně je podle všeho v pořádku. Jak informoval server Novinky.cz, dítě úřady svěřily do přechodné pěstounské péče. Jeho otec ve videích tvrdí, že je to z finančních důvodů. On totiž nepracuje. Tvrdí, že nechce být „otrokem společnosti“. Sekta proto vybízí lidi, aby mu posílali peníze.

„Jestli v tomhle hrají jenom peníze nějakou roli, tak vy jako společnost byste se k tomu měla nějak postavit,“ uvedl k tomu na jednom ze záznamů vůdce společenství Lukáš Stančík, který o sobě říká, že je Bůh Šašek.

Život v lásce podle Stančíka

Stančík tvrdí, že on i jeho následovníci žijí v lásce. Ve videích, která mají na YouTube stovky zhlédnutí, ale šíří spíš nenávist, vulgarity a násilí.

„Přeju vám, vole, ať vám rodiny pochcípaj, ať vás ženský podváděj! Ať máte zku**enější život, než ho máte,“ křičí například na jednom ze záznamů na kriminalisty, kteří se o něj už v minulosti zajímali.

Reportérka Seznam Zpráv se pokusila s Lukášem Stančíkem natočit rozhovor. Nejprve osobně v domě v Plasích. Stančík ale mluvit na kameru odmítl. Mluvit s reportérkou nechtěl ani po telefonu. „S vámi já se bavit nechci,“ uvedl a dodal:„Když vám to vysvětlím a řeknu vám to po pravdě, tak stejně napíšete velký ho**o. Nazdar. Mějte se pěkně,“ a položil telefon.

Ostatní, kteří žijí v domě v Plasích, se ho zastávají. Například na otázku, zda projevy Stančíka nejsou spíš cestou nenávisti než lásky, jeden z nich - Michal Bukovský, odpověděl: „Je to cesta, aby se ti lidí probudili z ega. Když nevidí, jak žijí.“

Jak se komunita chová po tragédii? Proč tito lidé Stančíkovým představám věří? A jak to vypadá, když se vám jeho sekta nastěhuje domů? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Seznam Zprávy

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Doporučované