Hlavní obsah

3 případy homofobního násilí v Praze: stačilo, že se vedli za ruce

Nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové se zabývá tím, jak se žije obětem homofobních útoků. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

VIDEO. „Bil do mě tolikrát, že to nedovedu spočítat,“ popsal dvacetiletý Matěj útok, kterému předcházely homofobní urážky. Tématem předsudečného násilí vůči LGBT+ lidem se zabývá nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Stalo se to loni v září v pražské restauraci. Matěje a jeho kamaráda tam napadli u baru dva muži: Jan Bachan a Pavel Kika. Útoku předcházely a i následně padaly homofobní urážky. Odvolací Městský soud v Praze tento čtvrtek mužům potvrdil první instancí udělené tresty.

Šestačtyřicetiletý Pavel Kika, který podle rozsudku bil studenta Matěje, reportérce Seznam Zpráv řekl, že se vinným necítí. „Jsem nespravedlivě odsouzený,“ prohlásil. Jan Bachan incident v restauraci nechtěl komentovat. „Nebudu se s vámi vůbec bavit,“ řekl stroze.

Podle rozsudku se právě Bachan před útokem jednoho z mladíků ptal, jestli je „buzerant“ a jestli se „buzeranti pr**jí do pr**le“. Když fyzické napadení skončilo, oba na ně křičeli: „Vy buzeranti, běžte si brečet k mamince.“ Bachan dal Matějovu kamarádovi facku, až ztratil brýle. Kika se vrhl na Matěje a bil ho několik minut.

„Držel mě za vlasy jednou rukou a druhou mě mlátil. A pak různě se střídal a vytrhal mi vlasy,“ vzpomíná dvacetiletý student práv Matěj. „Moji kamarádi tam stáli a jen koukali, jak se mnou vláčí po té místnosti,“ dodává.

Oba útočníci před soudem vinu popřeli. Bachan tvrdil, že nic takového neřekl a nikoho neudeřil. Kika zase prohlašoval, že se naopak on bránil napadení od Matěje.

Soud jim neuvěřil.

Protože ale ani jeden z mladíků neutrpěl vážnější zranění, neposoudil útok jako pokus o ublížení na zdraví, ale jen jako výtržnictví. A tomu odpovídají i nízké tresty. Bachan byl odsouzen ke 150 hodinám obecně prospěšných prací, Kika dostal čtyři měsíce podmíněně.

Co bylo motivem útoku, samosoudkyně prvoinstančního Obvodního soudu pro Prahu 9 Tereza Staňková popsala jasně: „Oba obžalovaní svým jednáním, motivovaným nenávistí k jiné sexuální orientaci, zaútočili na čest a vážnost poškozených a zároveň porušili veřejný klid a pořádek v restauračním zařízení.“

Homofobní útoky v Česku – verbální i fyzické, nejsou v České republice bohužel ničím neobvyklým. Reportérka Kristina Ciroková natočila hned tři příběhy mužů, kteří takové útoky zažili.

Mají se LGBT+ lidé v české společnosti bát? Jak se žije obětem předsudečného násilí? A jak je to s jejich právní ochranou? Více se dozvíte v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované