Hlavní obsah

Co je to lež? ptá se Ovčáček. Naprosté selhání, hodnotí jeho práci odborníci

Nový díl publicistického pořadu o působení Jiřího Ovčáčka v roli mluvčího prezidenta Miloše Zemana.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř deset let působil jako mluvčí prezidenta republiky. Jiří Ovčáček ale podle odborníků na komunikaci ve své práci naprosto selhal. Téma pro nový díl publicistického pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Článek

Jiří Ovčáček byl tiskovým mluvčím, který s řadou českých médií v podstatě nemluvil a ještě je často urážel. Na druhou stranu s rozhovory pro ruská státní média problém neměl. Podle něj to bylo v pořádku.

„Jsou prostě dotazy, na které usoudíte, že není dobré odpovídat nebo že to není taktické,“ tvrdí v rozhovoru pro Seznam Zprávy Ovčáček.

Nepřijatelné, neprofesionální, hodnotí ale jeho práci lidé z oboru.

„Postupoval naprosto selektivně. Někomu, koho měl rád, rozhovor zprostředkoval a jiným zase ne, což je naprosto nepřijatelné v této veřejné funkci,“ hodnotí práci prezidentova mluvčího Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a public relations na FSV UK.

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Ovčáčkem:

Stejně kritický pohled má na práci Jiřího Ovčáčka i bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause a vysokoškolský pedagog Tomáš Klvaňa. Podle něj měl mít Ovčáček především na paměti, že reprezentuje stát, a podle toho se vyjadřovat na veřejnosti.

„Nemůžete se vyjadřovat způsobem, jakým se vyjadřoval například o ostatních hráčích na politické scéně. Už vůbec nemůžete říkat svoje názory. I kdyby vám to prezident povolil, tak byste to prostě neměl dělat,“ vysvětluje Klvaňa.

Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, který se zabývá politickým marketingem, říká, že „takový úkaz“, jako je Jiří Ovčáček, je ojedinělý.

„V České republice za posledních třicet let nemáme nikoho takového, kdo by se dopouštěl takových provinění proti profesionalitě,“ domnívá se Gregor.

Jakých profesionálních prohřešků se ještě Jiří Ovčáček dopouštěl? A co bude po odchodu z Hradu dělat? Více se dozvíte v úvodní reportáži.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované