Hlavní obsah

Video z Ukrajiny: Vojáci zažili hrůzy, mají psychické problémy

Svět bez obalu: Ukrajinští vojáci často trpí posttraumatickým syndromem nebo depresí. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinští vojáci netrpí v bojích jen fyzicky, ale i psychicky. Zpravodaj Rádia Svobodná Evropa Taras Levčenkov navštívil Centrum duševního zdraví a rehabilitace veteránů nedaleko Kyjeva a hovořil s vojáky, kteří se tam léčí.

Článek

Než ruská vojska napadla svého západního souseda, pracoval Bohdan Baranov jako tesař a chovatel koní. 24. únor však život obyvatel Ukrajiny nenávratně změnil. A z Baranova, který studoval na koňského terapeuta a působil také jako instruktor na letních dětských táborech, se stal voják.

„V Charkově jsem byl postřelen, kulka mi zasáhla hrudník. A poblíž Lysyčansku mě zasáhla střepina z granátu. Měl jsem zlomená dvě žebra a lopatku, propíchnutou plíci a játra,“ svěřil se v rozhovoru s reportérem RFE/RL Baranov.

Teď se na klinice nedaleko Kyjeva léčí s posttraumatickou stresovou poruchou. „Věděl jsem, jak tělo a mysl reagují na stresové situace a šok ze střelby. Ale… teď se někdy mohu zbláznit z toho, jak mi některé vzpomínky uváznou na několik dní v hlavě,“ přiznává.

„Posttraumatická stresová porucha je zdravotní stav, který může diagnostikovat pouze lékař,“ připomíná psychoterapeutka zařízení Taťána Sirenková. „Může vyvolávat obsedantní a bolestivé vzpomínky, které nelze ovládnout. Dalším příznakem je uzavřenost do sebe. Lidé říkají: ‚Nechci na to myslet a nechci o tom ani mluvit.‘ Třetí skupinou příznaků je hyperexcitace, úzkost a poruchy spánku. Tělo se nedokáže správně uvolnit,“ popisuje, jaké stavy zažívají jejich pacienti.

Lékařka pak na kameru ukazuje na displeji počítače, co se odehrává v hlavě Bohdana Baranova. „Elektrody vytvářejí encefalogram neboli záznam elektrické aktivity v mozku. Ten se přes Bluetooth odesílá do počítače. Takhle vypadá, když je Bohdan klidný. A tohle je z vrcholu jeho emocí.“ Získané informace se využívají při léčbě jak zmiňovaného syndromu, tak i depresí.

Aktuálně z fronty

Poté, co ukrajinské síly vyhnaly ruské okupanty z města Balaklija, přišel v pátek na řadu i strategicky důležitý Kupjansk. Ukrajinská ofenziva v Charkovské oblasti tak postupuje překvapivě rychle.

Další nemocný voják, který se lečí na klinice, je bývalý instruktor z Lvovské oblasti.

„Byl jsem na vojenské základně Javorov, kde jsem cvičil odvedené záložáky, jak řídit obrněná vozidla. 13. března zasáhlo základnu osm raket. Tábor byl srovnán se zemí. Převzal jsem velení čety a pokračoval ve výcviku. Ale 16. května byla naše provizorní vojenská základna opět zasažena raketami. Když jsem uslyšel ten rachot, začal jsem se třást.“

Nyní kvůli traumatu koktá a trpí výpadky paměti. „Možná už nebudu schopen vydávat povely na bojišti,“ přiznává voják na kameru.

Pacienti, kteří se teď v Centru pro duševní zdraví a rehabilitaci veteránů převážně léčí, prošli těžkými boji, zajetím i mučením. „Jak se sem vojáci dostanou? Pokud jsou ve službě, posílají je sem jejich lékaři nebo vojenské nemocnice. Pokud jsou to veteráni, může je sem poslat jejich rodinný lékař. Vše je placeno státem,“ upozorňuje Sirenková.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované