Hlavní obsah

Záběry z ruské mučírny v Chersonu, kde okupanti týrali civilisty

Svět bez obalu Milana Šímy: záběry z mučírny v Chersonu.Video: RFE/RL

 

Reklama

I z Chersonu postupně přicházejí svědectví o brutálním chování okupantů. Rusové v tamní věznici surově týrali civilisty. „Jedna rota víc bila a dávala víc jídla, druhá méně bila, ale zato méně krmila,“ popisuje bývalý vězeň.

Článek

„Toto je mučírna v Chersonu,“ ukazuje v reportáži na nevelkou místnost novinář televize Current Time Borys Sachalko. „Nachází se ve vazební věznici. Právě sem přiváděly ruské okupační orgány tzv. nežádoucí osoby. A v této místnosti čekali zadržení před výslechem.“

Ruští dozorci používali při mučení různé metody.

„Byli tam dozorci z ruské Národní gardy. Jedna rota vás více bila a dávala víc jídla, druhá méně bila, ale zato méně krmila. Leželi jste na židli se svázanýma rukama a zakrytou hlavou. A když se jim něco nelíbilo, dostali jste ránu elektrickým paralyzérem – do krku nebo do ucha,“ popisuje zacházení Rusů jeden z bývalých vězňů.

A represe se zintenzivnily, když se k městu začaly přibližovat ukrajinské jednotky.

„Hodně našich letáků jsme kreslili ručně. Sháněli jsme tiskárnu a koupili jsme ji za rubly. Po protestních shromážděních nás opakovaně odváděli do sklepů k výslechům. Jedna aktivistka byla zadržena na tři týdny, protože u ní doma byl na základě udání nalezen balíček žlutých stužek. Všichni jsme ale věděli, že se to může stát,“ svěřuje se další obyvatel města.

Typy válečných zločinů spáchaných Ruskem na Ukrajině

Válka rozpoutaná Ruskem na Ukrajině vyhnala podle Organizace spojených národů z domovů už 14 milionů lidí. A pokračující útoky ruských sil vzbuzují další obavy, že během zimy se počet lidí, kteří utíkají ze svých domovů, ještě zvýší. Ve světle podobných zpráv ožívá debata o tom, kdo a kdy bude za válečné škody, nebo dokonce válečné zločiny pohnán k zodpovědnosti. Jak daleko snaha o dopadení pachatelů zatím došla?

Každý den prý Rusové odváděli do mučírny desítky lidí.

„Ozývaly se odtud výkřiky, lidé křičeli. Když jsme šli okolo, tak jsme to slyšeli. A v noci se ozývaly i dávky ze samopalů. Údajně tam Rusové stříleli do stropu,“ říká v reportáži žena.

Ukrajinská policie nyní vyšetřuje, kolik lidí bylo během ruské okupace města mučeno a kolik jich je teď nezvěstných.

„V Chersonu nyní lidé nemají vodu a ani elektřinu. V poslední době je na některých místech díky hotspotům k dispozici mobilní připojení. Jsou rozmístěné po celém městě a v jejich blízkosti se shromažďuje spousta lidí. Místní obyvatelé říkají, že je to téměř jejich jediné spojení s okolním světem,“ popisuje současnou situaci ve městě reportér Borys Sachalko.

Ukrajinské úřady naráží v osvobozených oblastech kolem Chersonu, Charkova a Doněcka na stále více důkazů o zvěrstvech páchaných ruskými okupanty. Za poslední dva měsíce se na těchto územích našlo přes 700 těl, uvedl ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

Reklama

Doporučované