Hlavní obsah

Video: Ukrajinci brání Bachmut i pomocí stovky dronů

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinské armádě v obraně Bachmutu pomáhají i stovky dronů. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské síly pokračují v útocích na Bachmut, kde se už týdny odehrávají ty nejintenzivnější boje. V obraně města proti okupačním silám pomáhá ukrajinským jednotkám i armáda dronů.

Článek

V jednotce slouží několik desítky pilotů, kteří disponují asi stovkou dronů a sledují nepřetržitě pohyb Rusů v okolí Bachmutu. Informace z bezpilotního letounu následně předává operátor jednotkám, které v dané lokalitě působí.

„Máme vizuální potvrzení, že se skupina ruských vojáků pokouší zaútočit na oblast drženou ukrajinskými silami,“ říká v reportáži Rádia Svobodná Evropa ukrajinský voják a sleduje při tom obrazovku se záběry z dronu.

V místě působí převážně vagnerovci, žoldácká skupina ruského byznysmena Jevgenije Prigožina. Snaží se za každou cenu dobýt město.

I s pomocí ukrajinských dronů se jim to – alespoň zatím – nedaří. „Většina těch, kteří jsou nyní rozmístěni na předměstí Bachmutu, patří k Vagnerově žoldnéřské skupině. Jejich stereotypní jednání nám umožňuje je metodicky odhalovat a likvidovat. Jejich jedinou výhodou je, že jich je tolik,“ podotýká velitel jednotky, který má přezdívku Madjar.

Prozatím se piloti dronů musejí při odhalování pozic nepřítele spoléhat především na svůj zrak, to se ale má prý brzy změnit. Ukrajinští technici totiž vyvíjejí aplikaci, která by odhalování pohybu nepřítele měla usnadnit.

Mohlo by vás zajímat

Nové vybavení a vylepšené pancéřování dostávají v závodě ve Šternberku tanky T-72. Na modernizaci se podílí i 150 ukrajinských zaměstnanců, které zde zaměstnává společnost Excalibur Army. Upravená technika pak putuje na Ukrajinu.

„Existuje neuronová síť, do které nyní vkládáme velké množství informací. Vylepšujeme její schopnost lokalizovat a identifikovat nepřátelské jednotky a vybavení, které není vidět pouhým okem. Měla by být schopna rozpoznat přilbu podle tvaru bez ohledu na to, zda je zelená a je v zeleném prostoru, a také siluetu kulometu,“ popisuje novou technologii Madjar.

Aktuální záběry z dronů využívají hlavně dělostřelecké baterie, které mohou okamžitě reagovat na vojenské akce nepřítele.

Jednu z akcí se podařilo natočit i reportérům z Rádia Svobodná Evropa.

„Zaznamenávám pohyb na alfě vlevo. Přenáším ho. Tady jsou záběry,“ říká operátor dronu dělostřelecké baterii.

„Trefili jste se 50 metrů od nich. Dva z nich jsou zraněni,“ sděluje výsledek následného ostřelování.

Jeden z dronů byl při průzkumném letu zasažen.

„Ruské jednotky útočí na Bachmut každý den. Jejich cílem je město obklíčit. Rusům se nedaří Bachmut dobýt přímo, stal se však pro ně důležitým cílem. Chtějí dobýt celou Doněckou oblast tak, jak je označena na mapě,“ vysvětluje ruské plány velitel jednotky.

Podle analytiků sice začínají být ruské síly v okolí Bachmutu vyčerpané z neustálých neúspěšných útoků, přesto zde boje nadále pokračují.

Reklama

Doporučované