Hlavní obsah

Video: Tady se Rusové snaží postoupit. Reportér týden natáčel boje na frontě

Svět bez obalu Milana Šímy: Město Bachmut týdny čelí neutuchajícímu ostřelování ruské artilerie. Většina obyvatel města už utekla. Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusové se pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu v důležitém dopravním uzlu Bachmutu na východě Ukrajiny. Reportér Rádia Svobodná Evropa Marian Kušnir strávil týden na frontě s ukrajinskou armádou, která toto důležité město brání.

Článek

V okolí měst Soledar a Bachmut, která leží ve východoukrajinském Donbasu, se vedou velmi tvrdé boje. Vagnerovci opakovaně usilují o získání obou měst, nadále ale bez většího úspěchu. Bachmut chtějí dobýt, aby si otevřely cestu k útokům na Kramatorsk a Slovjansk, tedy hlavní populační centrum Ukrajinou kontrolované části Doněcké oblasti.

„Fosfor. Ti bastardi vypalují les. Zatraceně!“, ukazuje reportérovi RFE/RL jeden z vojáků na hořící les nedaleko města.

Reportér během týdenního natáčení zachytil, jak ukrajinské jednotky využívají k bombardování ruských pozic drony.

„Jdeme na to,“ říká v reportáži jeden z vojáků.

„Bomba vybuchla hned vedle rakety. Raketa je zničena!“, hlásí obsluha dronu.

Ukrajinská jednotka se chlubí, že nedávno odrazila útok vojáků z čečenského praporu. „Před několika dny se nepřítel pokusil o útok na naše pozice. Bylo jich asi 40. Měli obrněné transportéry a tanky. Chtěli obejít naše pozice a zaútočit na nás z týlu. Dostali se tam a pak se několik hodin bojovalo. K těmto útokům došlo poté, co naše jednotky obsadily město Lyman. Možná proto to udělali. Potřebují ukázat, že jsou schopni území jak ztratit, tak i zabrat. Jejich armáda má neprůstřelné vesty, ale bez plátů. Podívejte se, je prostřelená,“ ukazuje na povalující se vestu ukrajinský voják.

Na důkaz, že jí opravdu chybí kovové pláty, vestu prošlápne.

„Žádná balistická vložka. Nic tam není. Tady prošla střepina skrz na skrz. Vidíte, že má ránu na břiše,“ poučuje voják reportéra.

Situace na bojišti

Za posledních několik dní na všech úsecích fronty probíhaly spíše taktické boje.

Město Bachmut týdny čelí neutuchajícímu ostřelování ruské artilerie. Většina z původních asi 70 000 obyvatel už utekla a ve městě z civilistů zůstávají většinou starší lidé. Žijí tam bez tekoucí vody a elektřiny a únava v kombinaci s obavami z blížících se ruských vojsk nutí mnohé z nich k evakuaci na poslední chvíli.

+11

„Nyní se nacházíme ve Soledaru. Na toto město se útočí již delší dobu. Bachmut je několik kilometrů tímto směrem. Toto místo vypadá jako město duchů. Je prakticky zničené. Není tu jediná neporušená budova,“ popisuje situaci ve městě reportér Marian Kušnir. „Válka musí skončit a Rusové se musí vrátit domů. Tak to je, zatraceně. Koho si myslí, že tady osvobozují? Cítím rozhořčení, vztek, strach… 25. února jsem naštěstí odvezl rodinu do Polska. Díky Bohu, že tam jsou,“ svěřuje se jeden z obránců Soledaru.

Po osmi měsících od začátku ruské invaze na Ukrajinu teď, bohužel, mnoho ukrajinských měst vypadá stejně jako Soledar nebo Bachmut.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované