Hlavní obsah

Video: Rusové odpovídají, co země získala, či ztratila válkou na Ukrajině

Svět bez obalu Milana Šímy: Anketa z Moskvy. Rusové mění postoj k válce. Nevidí žádné zisky, jen ztráty.Video: RFE/RL

 

Reklama

Někteří oslovení považují agresi za vítěznou, protože Rusko podle nich vždy vyhrává. Jiní však dali najevo nespokojenost s aktuální situací. Další zase měli strach mluvit otevřeně.

Článek

Reportéři Rádia Svobodná Evropa se na samém sklonku listopadu ptali Rusů žijících v hlavním městě Ruské federace, co podle nich jejich země získala, nebo ztratila invazí na Ukrajinu.

„Moc jsem o tom nepřemýšlela. Jaké by to mohlo mít negativní důsledky? Byla to naše vojenská operace. Nebylo času nazbyt. Museli jsme to udělat. Každopádně jsme vyhráli,“ odpověděla reportérům RFE/RL jedna z oslovených.

Podobný názor měla i další oslovená Moskvanka. „Rusko vždycky vyhraje. Nikdy neprohrává. Je to tak už celé věky. Zaprvé je veliké. Zadruhé se stalo silnějším. O jednu věc jsem ale přišla: Už nemůžu cestovat. Ale Rusko je velké, takže z něj aspoň uvidím víc.“

Jiní se v anketě vyjádřili spíš zdrženlivě: „O speciální vojenské operaci bych raději nic neříkal. Jen věřím, že jednou bude zase mír.“

Nebo: „Na to nejsem připravena odpovědět. Uvidíme, jak to všechno dopadne.“

Analýza bojové situace na Ukrajině

Kde Ukrajina zaútočí příště? Nabízí se celkem tři směry, z nichž každý má svá specifika. Jedno ale mají všechny potenciální ofenzivy společné – budou ještě náročnější než ty předešlé.

Někteří obyvatelé Moskvy se však nebáli kritizovat.

„Rusko zřejmě přišlo o životy svých vojáků. Co tím získalo? Pro mě osobně ztráty převažují nad jakýmikoli zisky,“ prohlásil jeden z oslovených.

Většina podobně kritický názorů poukazuje na zbytečné lidské ztráty a útěk mladých mužů z Ruska.

„To je těžká otázka. Nevidím žádné zisky. Vidím pouze ztráty,“ uvedl další oslovený muž.

„Všichni se teď bojí. Moji přátelé se bojí mobilizace. Schovávají se před ní, nebo opouštějí zemi,“ potvrdila Moskvanka.

Zpravodajský server Meduza napsal (detailně zde), že pro vyjednávání s Ukrajinou je 55 procent Rusů, pro pokračování války jen 25 procent. Portál vychází z výsledků neveřejného průzkumu veřejného mínění provedeného na zakázku Kremlu.

Útěky Rusů před mobilizací

Po tom, co ruský prezident vyhlásil částečnou mobilizaci, zemi opustilo 600 až 700 tisíc lidí, tvrdí zdroj z ruské prezidentské kanceláře. Nelze ovšem s jednoznačností určit, kolik z nich ze země odjelo za turistickými účely.

Masakr v Buči se vás dotýká, cítíte empatii. Na druhou stranu vás osobně ale válka neohrožuje, vysvětluje mladý Moskvan, proč se k útěku ze země rozhodl až po vyhlášení mobilizace. Zásadními faktory se tak staly strach a šok.

Meduza připustila, že Kreml, který není ochoten k ústupkům a nehodlá se vzdát zabraného území Ukrajiny, se sotva bude ohlížet na názor účastníků šetření. Větší vliv spíše bude mít další průběh války.

Za nárůstem stoupenců vyjednávaní s Ukrajinou může série porážek na ukrajinském bojišti a nepopulární mobilizace, kterou Kreml podnikl k doplnění jednotek prořídlých ztrátami.

Reklama

Doporučované