Hlavní obsah

Video: Rus spálil svůj pas a vstoupil do ukrajinské armády

Svět bez obalu Milana Šímy: Soso Glonti spálil svůj ruský pas a vstoupil do ukrajinské armády.Video: RFE/RL

 

Reklama

Soso Glonti zveřejnil na sociálních sítích video, na kterém pálí svůj ruský pas. A také záběry, které dokumentují jeho cestu z Moskvy do Kyjeva, kde se rozhodl vstoupit do ukrajinské armády.

Článek

„Vyrůstal jsem v Petrohradě,“ vypráví svůj příběh nyní už bývalý ruský občan Soso Glonti. „Žil jsem tam od svých čtyř let až do jednadvaceti. Pak jsem žil tři roky v Moskvě. Strávil jsem tedy v Rusku většinu svého života, byl vystaven jejich propagandě, jejich systému. Byl jsem jeho součástí.“

Jenže pak začal nějak víc přemýšlet: „Ptal jsem se sám sebe: ‚Jsou ty věci opravdu takové, jak se říká?‘ Já mám jasný postoj k této válce. K tomu, kdo má pravdu, a kdo ne. Všechno, co zahrnuje zabíjení lidí, je špatné.“

V Moskvě pracoval Glonti jak kondiční trenér. Na instagramu pravidelně zveřejňoval tréninková videa. Časem však místo nich začal dělat natáčet videa kritizující ruský režim.

V lednu 2021 byl napaden policií během jednoho z opozičních protestů. Záběry z jeho zadržení najdete v úvodním videu. Je na nich vidět, jak ho těžkooděnci vlečou, zatímco on křičí, že nic neudělal. „Sakra! Přestaňte do mě pouštět ten elektrický proud, vy hajzlové! Přestaňte s tím! Nic jsem neudělal! Přestaňte mě bít! Přestaň mě bít elektrickým proudem! Nevstanu, dokud nepřestanete,“ volá.

O dění v Rusku

Ideologie režimu Vladimira Putina ještě důrazněji prosákne do vzdělávání. V Moskvě se dopisuje rámec rozsáhlého kurzu o ruské státnosti. A armáda zavádí do škol vojenský výcvik. Má zahrnovat i pravidla pro zacházení se zbraněmi.

Soso Glonti následně strávil sedm dní ve vězení. Ani tam nepřestal natáčet svá videa. Na jednom spolu s ostatními vězni provolává, že ruský prezident Vladimir Putin je zloděj.

Do Kyjeva se vypravil už na začátku války. A hned se zapojil do bojů.

„Dostali jsme pušky a vyrazili do města. Chtěli jsme zaujmout pozice, abychom se mohli utkat s nepřítelem. Jejich transportér ale prorazil obranu, takže situace byla napjatá. Dvě hodiny jsme leželi tváří k zemi a byli pod palbou,“ vzpomíná na své začátky v ukrajinské armádě.

Jako voják se pak zúčastnil bojů o Irpiň, Buču, bojoval i u Hostomelu. „Jednou na náš konvoj zaútočila stíhačka. Vybuchlo to deset metrů od nás. Pilot nás ale minul. Díval jsem se z okna a viděl, jak tam hoří stromy. Rozběhli jsme se na všechny strany. Stíhačka udělala další kolo, pak přiletěly i vrtulníky. Bylo to těžké. Ale podařilo se nám z toho dostat.“

Soso Glonti má – mimo ruského občanství, kterého se vzdal – i občanství gruzínské, ale říká, že teď chce zůstat na Ukrajině. A bojovat za její osvobození až do samého konce.

Reklama

Doporučované