Hlavní obsah

Video: Příběh psa Kryma zrcadlí hrůzy války

Svět bez obalu Milana Šímy: Pes Krym přišel během ruského ostřelovaní o celou rodinu. Nyní se o něho starají ukrajinští dobrovolníci. Video: RFE/RL

 

Reklama

Válkou na Ukrajině trpí vedle obyvatelstva i zvířata. Ukrajinci často riskují své životy, aby zachránili kočky, psy a další domácí zvířata.

Článek

Reportéři RFE/RL natočili příběh psa Kryma. Starší pes zůstal zavalený v troskách domu, který se zhroutil během ostřelování ukrajinského města Dnipro. Z bytu, ve kterém žil spolu se dvěma dětmi, jejich matkou a babičkou, přežil jen on. Lidé ho tam našli vážně zraněného jen díky vytrvalému štěkotu.

„Záchranáři nám zavolali a požádali nás, abychom zachránili psa, kterého našli v sutinách. Byl ve velmi špatném stavu. Selhávalo mu srdce. Už je také dost starý - je mu dvanáct let. Léčba byla možná jen v omezeném rozsahu,“ popisuje veterinářka Iryna Ponomarenková.

O takto zachráněná zvířata se na Ukrajině starají skupiny dobrovolníků. „Víme o něm, že když byl štěně, přivezli si ho do Dnipra z Krymu. Pak dům jeho majitelů zasáhla nepřátelská raketa. Nyní začíná nový život,“popisuje jeden z dobrovolníků.

V Dnipru se o opuštěná zvířata stará třeba Vira Jastremská. Před válkou žila v Severodoněcku v Luhanské oblasti. Její dům byl ale zničen ruským ostřelováním.

„Zůstali jsme v Severodoněcku, ale pak nad naším bytem proletěly tři střely. Dům se tak otřásl, že jsem myslela, že se zřítí. Všechna okna byla rozbitá. Zvířata se schovávala. A já jsem spadla na zem,“ vzpomíná Jastremská.

Mohlo by vás zajímat

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uhynuly v Černém moři už tisíce delfínů, uvedl nedávno biolog Ivan Rusev z ukrajinského národního parku Tuzlovské laguny. Ještě na začátku léta odhadoval, že delfínů zemřely tři tisíce, teď už mluví o více než pěti tisících.

Z města byla i se svými zvířaty nakonec evakuována letos v květnu. Nyní žije v opuštěném domě v Dnipru, kde pečuje o čtyři psy a sedmnáct koček, které jejich majitelé z nějakých důvodů museli opustit. „Tuhle jsme našli u sousedního domu,“ ukazuje Vira. „Lidé říkali, že tam seděla celý týden. Nikdo si ji nechtěl vzít.“ Sama říká, že zvířata, o něž pečuje, nikdy neopustí: „Jsou jako moje rodina. Jsou to mé děti.“

Také zvířecí farma u Dnipra už dokázala zachránit mnoho opuštěných zvířat.

„Lidé byli evakuováni z Charkovské, Luhanské a Doněcké oblasti. Nemohli si s sebou vzít svá zvířata, a tak jsme se jich ujali my. Na naší farmě strávilo nějaký čas už asi 300 zvířat a 277 jich tu zůstalo,“ říká manažerka farmy Anastasia Kovalová.

Některá ze zvířat tu nechali i ukrajinští vojáci před tím, než odešli na frontu. „Jeden muž našel na internetu naše kontaktní údaje a zavolal nám. Řekl, že jde bojovat do války, ale že má kozí farmu. Tak se naše stádo koz trochu rozrostlo.“

Ani farma ruskému ostřelování neunikla. Podařilo se jí však získat nějaké peníze na opravy a nákup sena, a tak může fungovat dál. „Mysleli jsme, že je konec. Viděli jsme, jak se raketa blíží. V náručí jsme měli naše děti,“ vzpomíná zakladatelka farmy Jevhenija Molčanová.

„Raketa byla dlouhá šest metrů. Úlomky byly velké až dva metry. Čtyři z nás sotva zvedli rozbušku, jak byla těžká, a hlavice vážila asi tak 600 kilogramů,“ dodává farmář Anatolij Plypenko.

Podrobněji v úvodním videu.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované