Hlavní obsah

Video od Bachmutu: Jsou jako zombie. Po zabití jednoho Rusa se postaví další

Svět bez obalu Milana Šímy: Jsou jako zombie. Po zabití jednoho Rusa se postaví další, popisuje těžké boje o Bachmut ukrajinský voják.Video: RFE/RL

 

Reklama

Reportáž z ukrajinských pozic u města, kde se už týdny odehrávají ty nejkrvavější boje.

Článek

„Slyšíte to? To je zvuk Bachmutu,“ říká do kamery reportér televize Current Time Andrij Kuzakov, který se vydal do města, kolem kterého teď na Ukrajině probíhají nejtvrdší boje.

Reportér se zatím blíží k pozicím 10. ukrajinské horské útočné brigády, která má za úkol bránit tuto oblast. „Situace je tu komplikovaná. Rusové útočí každý den. Mají stálý přísun personálu. Jejich dělostřelectvo je aktivní. Postupují krok za krokem, ale naši vojáci se drží,“ popisuje situaci ukrajinský voják.

Taktika Rusů zůstává podle ukrajinské jednotky stále stejná: Skupina 10 až 15 lidí se snaží dostat k ukrajinským pozicím a zahájit boj zblízka. „Pokud jsou při přibližování spatřeni, jsou zničeni dělostřelectvem,“ popisuje Andrij Kuzakov.

Pak začíná další útok ruské pěchoty. Dělostřelci jsou připraveni jej odrazit a pomáhají ukrajinské pěchotě udržet pozice. „Naši chlapci drží linii a dokonce osvobozují území, která už byla obsazena. Je to těžké, ale kluci jsou hrdinové a drží se navzdory chladnému počasí a vlhku,“ říká další voják.

O bojích o Bachmut

Počátkem října se vydal devětačtyřicetiletý profesionální řidič Daniel bojovat na východ Ukrajiny. Místo bojů však nakonec svážel raněné do nemocnice v Bachmutu. „Devadesát procent raněných nepřežije,“ říká.

Pak se odmlčí a říká, že jde o krutou bitvu. „Ukážu vám video, na kterém je vidět, jak lezou přes mrtvá těla. V zákopu mezi mrtvolami je chlap. Jen tam sedí, kouří a připravuje se na smrt. Ruští vojáci čelí při těchto útocích jisté smrti, ale neustupují. Stále přicházejí jako zombie. Po zabití jednoho se postaví další. Můžete mu ustřelit hlavu, ale jeho druh ho hned nahradí. Jejich vlastní velitelé je totiž zabijí, pokud nezaútočí. Mluvili jsme s válečnými zajatci, kteří říkají, že popravy jsou tam na denním pořádku. Ti, kteří odmítnou zaútočit, jsou označeni za zběhy a jsou veřejně popraveni popravčí četou ve skupinách po dvou nebo po třech. I když dáte opici zbraň, bude to ozbrojená opice. Jsou jich hordy, a to je ten problém. Je to silný nepřítel, ale my jsme silnější a zatlačíme je zpátky,“ věří.

Reklama

Doporučované