Hlavní obsah

Video: Jako by neměli mozky. Ukrajinci popisují tvrdé boje u Avdijivky

Svět bez obalu Milana Šímy: Obyvatelé Avdijivky žijí poblíž frontové linie už od roku 2014. Rusové se opakovaně snaží získat město pod svou kontrolu. Video: RFE/RL

 

Reklama

Rusové se snaží obklíčit Avdijivku v Doněcké oblasti. Město leží hned za frontovou linií, je v troskách. Přesto zbývající obyvatelé stále odmítají odejít.

Článek

„Avdijivka se nachází hned za frontovou linií. Je to nebezpečné místo. Samotné město bylo vážně zasaženo. Armáda ale tvrdí, že se jí daří držet obrannou linii,“ popisuje reportér Rádia Svobodná Evropa Marjan Kušnir, který ve zničeném městě natáčel.

Obyvatelé Avdijivky žijí poblíž frontové linie už od roku 2014, kdy na východě Ukrajiny vypukl ozbrojený konflikt mezi Moskvou podporovanými separatisty a ukrajinskou armádou. Město je nyní z velké části zničeno; z taktického hlediska je situace u Avdijivky podobná té u Bachmutu.

Invazní síly utočí na pozice ukrajinských jednotek pomocí raketového systému Grad, dělostřelectvem nebo leteckými bombami FAB.

„Podle mého názoru Rusové používají letecké nálety jen proto, aby město zničili. Používají k tomu frontové letecké pumy FAB, které ničí budovy, továrny a bohužel i lidi. To, co dělají, ale naprosto nedává smysl. Vypadá to, jako by vůbec neměli mozky,“ soudí ukrajinský voják.

Přestože je město prakticky komplet zničené, někteří obyvatelé odmítají odejít. Podle webu Suspilne zůstává v Avdijivce stále přes 2000 civilistů.

„Všichni střílejí. Střílí se z obou stran. Střely létají sem a tam každý den. Už jsme si na to zvykli,“ krčí rameny Olha, která ve zničeném městě zůstala.

Putin na Krymu

Při nečekané návštěvě černomořského přístavního města Sevastopol Putin podle záběrů z ruské státní televize navštívil uměleckou školu v doprovodu místního gubernátora Michaila Razvožajeva.

Podle ukrajinských obránců je největším problémem obrovské množství munice, kterým Rusové disponují. V posledních třech týdnech zaznamenaly mimo jiné ruské síly územní zisky severně a jižně od Avdijivky.

„Největší problém je, že nepřítel má neomezené zásoby munice. Z tohoto důvodu je pro nás těžké plánovat jakékoliv operace a akce. Kdyby byly síly vyrovnané, vývoj války by se dost rychle změnil,“ říká v reportáži ukrajinský voják Michajlo.

Ukrajinské úřady v pondělí vyzvaly obyvatele Avdijivky, aby se evakuovali.

Město tvoří jeden z opěrných bodů ukrajinské obrany v Doněcké oblasti, v důsledku postupu ruských vojsk mu podobně jako u Bachmutu hrozí obklíčení.

„Místní úřady znovu doporučují místním obyvatelům, aby neriskovali své životy a životy svých příbuzných, a evakuovali se do bezpečnějších oblastí Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení ukrajinského ministerstva pro reintegraci okupovaných území.

Reklama

Doporučované