Hlavní obsah

Video: Dceru unesli do Ruska. Ukrajinka popsala svůj boj za její návrat

Svět bez obalu: Ukrajinská vojenská lékařka ztratila kontakt se svou jedenáctiletou dcerou. Posléze zjistila, že dívku odvezl bratr na Ruskem okupovaná území a pak přímo i do Ruska.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská vojenská lékařka Oksana Lebeděnková ztratila poté, co Rusové obsadili její rodné město Vovčansk, kontakt se svou jedenáctiletou dcerou Jevou. Matka měla štěstí, po deseti měsících se opět setkala se svým dítětem.

Článek

Ukrajinská vojenská lékařka Oksana Lebeděnková byla mobilizována do ukrajinské armády. Dceru svěřila do péče svých rodičů.

„Máma s tátou zůstali ve městě. Jevu jsem prosto nechala u nich. Když ale začala válka, ztratili jsme kontakt. Mobilní sítě přestaly fungovat, nefungoval ani internet. Dva měsíce neměli elektřinu. V podstatě nebylo možné se s nimi nějak spojit,“ vysvětluje v reportáži Rádia Svobodná Evropa Oksana, jak přišla o svou dceru.

Při jednom z ruských útoků byla zraněna, ani tehdy se jí nepovedlo se s dcerou spojit. Pak se dozvěděla, že dívku odvezl její bratr na okupovaná území.

„Věděla jsem, že jsou na území okupovaném ruskými jednotkami. Opakovaně jsem se snažila Jevu odtamtud dostat. Moje rodina, která ale sympatizuje s Ruskem, si to nepřála, protože já jsem sloužila v ukrajinských ozbrojených silách. Neřekli mi dokonce ani, jak se jí daří,“ svěřuje se Oksana reportérce. „Když se mi v létě naskytla možnost dceru z okupovaného Vovčanska odvézt, prosila jsem rodinu, aby mi ji vrátili, že ji mohu dostat do bezpečnější části země. Mám tam příbuzné. Byla by tam v bezpečí. Ale oni mi ji nedali.“

Příběhy deportovaných ukrajinských dětí

Tisíce dětí už odvezly ruské okupační síly z Ukrajiny na takzvanou převýchovu. Dětem pak zajistí ruské občanství i pěstounské rodiny. Nezletilí ale často své rodiny mají právě na Ukrajině a v Rusku žít nechtějí.

Koncem minulého roku ukrajinská armáda Vovčansk dobyla zpět, ale Jeva už tam nebyla. Bratr Oksany ji odvezl do Belgorodské oblasti v Rusku.

„Jeli jsme do Ruska a přespali u mého bratrance. Pak jsme tam našli nějaký malý domek a koupili ho. Bydleli jsme ve vesnici Volotovo,“ popisuje svůj únos Jeva.

Právě tehdy se Oksana rozhodla konat. „Hned, jak jsem se to dozvěděla, jsem to nahlásila na policii, že mé dítě bylo nezákonně odvezeno do Ruska. Policisté mě tam seznámili s dobrovolnicí jménem Kateryna, která se touto záležitostí několik měsíců zabývala. Dala jsem jí plnou moc, aby mohla být moje dcera z Ruska přivezena domů. A to se nakonec podařilo,“ říká s úlevou lékařka.

Když se v Kyjevě Oksana s Jevou konečně 17. prosince setkaly, bylo to více než deset měsíců od okamžiku, kdy spolu byly naposledy.

Matka s dcerou nyní žijí v jiné oblasti Ukrajiny. Oksana se totiž stále obává o bezpečnost Jevy.

Od začátku války Kyjev identifikoval 13 613 dětí, které byly proti vůli rodičů zavlečeny do Ruska. Prozatím se vrátilo pouze 122 z nich, místo pobytu mnohých zůstává neznámé.

Reklama

Související témata:
Zavlečení

Doporučované