Hlavní obsah

Video: „Byla to špatná sezóna.“ Ruští turisté se kvůli válce vyhýbají Krymu

Svět bez obalu Milana Šímy: „Byla to špatná sezóna,“ tvrdí tamní cestovní kanceláře. Ruští turisté se kvůli válce vyhýbají Krymu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Válka na Ukrajině dopadá i na okupovaný Krym. Ruští turisté sem kvůli válce nemíří. Zájem o dovolenou na poloostrově dlouhodobě klesá.

Článek

Byla to další ztracená sezóna – tak hodnotí letošní sezónu ruské turistické agentury působící na Krymu. Nedávné výbuchy na poloostrově odrazují čím dál víc ruských turistů od návštěvy tamních letovisek.

Přesto se našli Rusové, kteří se od dovolené na okupovaném Krymu nenechali odradit.

„Samozřejmě že pojedeme. Ničeho se nebojíme, protože naše armáda nás ochrání. Chceme konečně vidět Krymský most a projet se po něm. Rádi bychom viděli i Kojašské jezero,“ říká reportérovi RFE/RL Sofia Dvorkinová při balení kufrů.

Opačný názor na to má obyvatelka Moskvy Natalia Kumpanová: „Mám mnoho přátel. Někteří z nich mají děti, které šly bojovat do války. Další žijí v ruském přístavu v Azovském moři a ti vyprávějí, jak jim nad hlavami létají naložená bojová letadla a ozývají se exploze.“

Mohlo by vás zajímat

Rusové ve velkém prchají ze země s povolávacími rozkazy v patách. Někteří na hranicích narážejí na problémy, Seznam Zprávy mluvily s jedním z těch, kterým se utéct povedlo.

Obsazenost hotelů na Krymu se letos snížila oproti předchozí sezóně o 50 %. Jedním z důvodů je i uzavření místního letiště.

„Lidé sice na Krymu tráví dovolenou, ale to jsou – jak my říkáme – samoplátci. Pokud jde o cestovní kanceláře, byla to ztracená sezóna. Prodej se prudce snížil. Máme jen sporadické rezervace. Po nedávných událostech se poptávka ještě více propadla a některé rezervace byly zrušeny,“ popisuje situaci zástupkyně jedné z tamních cestovních kanceláří.

Krym byl Ruskem obsazen a anektován v roce 2014 a i přes sliby Kremlu o podpoře se od té doby potýká s ekonomickými problémy.

Reklama

Doporučované