Hlavní obsah

Točeno v zákopu: Takhle se ukrajinská armáda snaží udržet klíčovou pozici

Svět bez obalu Milana Šímy: Ukrajinská armáda se připravuje na postup k Doněcku. Klíčové pro ni teď ale je udržet malé město Marjinka.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská armáda se připravuje na postup k Doněcku. Klíčové teď však pro ni je udržet malé město Marjinka. Na místě natáčel reportér televize Current Time Andrij Kuzakov.

Článek

Navzdory každodenním ruským útokům drží ukrajinské jednotky své pozice v okolí malého města Marjinka na východě Ukrajiny. Udržení Marjinky je důležité pro další ukrajinský postup k městu Doněck.

„Jsme v Doněcké oblasti. Právě tady je teď jedno z nejnebezpečnějších míst na frontové linii. Své pozice se tu snaží ubránit ukrajinští výsadkáři ze 79. brigády,“ popisuje v úvodním videu místo, na které se dostal, reportér televize Current Time Andrij Kuzakov.

Příslušníci jednotky mu poskytli rozhovory. „Situace není nejlepší. Kromě mobilizovaných jednotek zde využívá Rusko i vagnerovce a další speciální jednotky. Snaží se prolomit naši obranu,“ popisuje jeden z nich.

Na videu je vidět, že po ruském ostřelování nezůstal ve městě už ani jeden nepoškozený dům.

„Dělostřelecká palba je důležitou zbraní psychologické války,“ podotýká přímo v zákopu další z mužů. „Je sice těžké zasáhnout zákop minometem nebo dělem, ale když granát dopadne třeba jen 15 metrů od vás, může to ovlivnit morálku vojáků. Ovlivňuje to schopnost odolávat stresu a vydržet.“

Vývoj na bojišti

Ruské síly dostaly rozkaz opustit město Cherson na pravém břehu Dněpru. Ale to neznamená, že s tím budou spěchat.

Ukrajinský výsadkář sleduje na tabletu situaci. Průzkumná jednotka právě spatřila ruský tank, který střílí na pozice ukrajinských výsadkářů. „Bojiště si můžeme prohlédnout pomocí dronu,“ ukazuje reportér displej počítače.

Ruský tank se ukryl v lese, ale po ukrajinské palbě musel svou pozici nakonec opustit. „Nepřítel zahájí palbu, aby upoutal naši pozornost, a zatím jinde zahájí útok s pěchotou a obrněnými vozidly,“ popisuje výsadkář taktiku. „Rusové nemají šanci, protože naše dělostřelectvo pracuje dobře. Naše pěchota reaguje. Nemohou se pohnout kupředu.“

„Pokud jejich pěchota útočí bez podpory obrněných vozidel, naši hoši si s ní poradí velmi rychle. Pokud je obrněných vozidel a pěchoty hodně, je to těžší… Ale i tak to zvládáme,“ věří velitel jednotky.

Celou reportáž si můžete pustit v úvodním videu.

Reklama

Doporučované