Hlavní obsah

Roztržená tepna nebo utržená hlava. Lékař popsal práci v polní nemocnici

Svět bez obalu: Ukrajinští zdravotníci se snaží v polní nemocnici v Doněcké oblasti zachránit život vojákovi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Jednotka ukrajinských zdravotníků v Doněcké oblasti denně zachraňuje život až deseti zraněným vojákům. V  improvizovaném pohotovostním centru jim poskytují první pomoc a následně je připravují k převozu do nemocnice.

Článek

„Většinou jde o střelná a střepinová zranění. Odtržené končetiny a tak dále. Každý den tu někoho zachráníme,“ popisuje službu reportérovi Rádia Svobodná Evropa ukrajinský lékař lhor. Během natáčení s týmem ošetřoval vojáka, který byl ve velmi vážném stavu.

„Tento pacient byl před chvílí ve vážném stavu. Měl střelná poranění po celém těle. Zároveň ztratil hodně krve,“ popisuje poslední případ Ihor.

Někteří zdravotníci mají vážné psychické problémy kvůli tomu, že se jim mnoho pacientů udržet při životě nepodaří. Počet mrtvých je teď mnohonásobně vyšší, než na co byli zvyklí během své dosavadní praxe.

„Nejvíc si pamatujeme případy se smrtelnými zraněními, jako je utržená hlava nebo roztržené tepny, kdy pacienta nemáte šanci zachránit,“ dodává ukrajinský lékař.

Vojenští zdravotníci se museli naučit pracovat s co nejvyšší přesností i pod palbou na frontové linii. Taková práce se nedá označit jako nějaká rutina.

Reportáž s českými dobrovolníky na Ukrajině

Reportér Seznam Zpráv popisuje, jak to reálně vypadá na frontové linii. Pohyboval se tam s Čechy, kteří z bojové zóny odvážejí zraněné vojáky.

„Lidé jsou různí. Někteří jsou dobromyslní, jiní stateční, další mají jiné vlastnosti. Většinu pacientů si pamatujete, i když jich bylo hodně,“ pokračuje Ihor.

„Během své práce myslím jen na to, jak zraněnému co nejrychleji pomoct a poslat ho do nemocnice,“ dodává Ihorova kolegyně Jana.

V posledních měsících stále častěji přicházejí zprávy o útocích na zdravotníky. Na začátku února se v Bachmutu stala terčem přistavená sanitka, která přijela ošetřit zraněnou ženu. O pár minut později dostala zásah, Rusové zde použili zákeřnou taktiku „dvojího úderu“ (více zde).

V březnu pak zahynula devětadvacetiletá zdravotnice Jana „Yara“ Rychlická, které vojáci přezdívali Anděl.

Minulý týden se cílem stal český medik-dobrovolník, který pomáhá na východě Ukrajiny, zasáhl ho šrapnel. Jeho stav je vážný, prozatím neumožňuje převoz do republiky.

Navzdory četným útokům na zdravotníky a nemocnice v průběhu války Rusko opakovaně popírá, že by úmyslně útočilo na civilní cíle.

Reklama

Doporučované