Hlavní obsah

Nechte mě raději zemřít. Novinář natočil práci v polní nemocnici u Bachmutu

Svět bez obalu Milana Šímy: V polní nemocnici u Bachmutu zdravotníci pracují ve ztížených podmínkách a často jim docházejí potřebné léky.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruské síly nadále útočí na Bachmut. V tamní polní nemocnici ošetřují den co den vojáky i civilisty. Reportéři Rádia Svobodná Evropa v nemocnici strávili jeden den, během nějž zachytili každodenní tragickou bitvu lékařů se smrtí.

Článek

Reportér Marjan Kušnir s kameramanem navštívili polní nemocnici nedaleko Bachmutu na východě Ukrajiny 22. listopadu. Společně s nimi přivezli v ten den do nemocnice i raněného ukrajinského vojáka, kterého zasáhly střepiny.

Jak je vidět v reportáži, zdravotníci rychle reagují a sundávají z muže oblečení, které je celé od bahna a zavádějí mu infuzi.

„Nechte mě raději zemřít, lidi. Nechte toho,“ prosí raněný voják, který leží na operačním sále se zraněním na hlavě, které má od střepiny.

Zdravotnický personál nereaguje na jeho prosby a pokračuje dál v práci.

„Dejte mi ruku. Jste v nemocnici. Musíte to vydržet,“ říká mu zdravotní sestra.

O Bachmutu

Ukrajinský Bachmut, ležící v Doněcké oblasti, se zhruba po devíti měsících od začátku války stal místem destrukce, kde krvácejí armády obou zemí. Obě strany sem po měsíce posílaly masy vojáků i materiálu: Rusové ve snaze město dobýt, Ukrajinci v úsilí jej udržet. Daří se jim to i díky rozsáhlému zákopovému opevnění.

V polní nemocnici zdravotníci pracují ve ztížených podmínkách a často jim docházejí potřebné léky.

„Dejte mu infuzi, sakra! Máme ještě peranit?“ křičí lékař, který muže operuje.

„Ne, nemáme,“ odpovídá mu zdravotnice.

V polní nemocnici jsou ošetřováni kromě vojáků i civilisté.

„Teď sem byly dopraveny dvě zraněné ženy. Jedna byla v těžkém stavu. Druhá žena bohužel zemřela,“ popisuje v reportáži Kušnir.

„Lidé, které jsem dovezou, jsou často ve vážném stavu. Naším hlavním úkolem je stabilizovat pacienty – v podstatě je nenechat v této fázi zemřít,“ říká lékař Oleg Kolomiets, který předtím úspěšně dokončil operaci zraněného.

„Byl jsem mobilizován. V civilu pracuji jako dětský onkolog. Vzhledem k tomu jsem už zažil mnoho zákroků. Ale i přesto jsem zde musel řadu zranění ošetřit poprvé,“ dodává na kameru.

Podívejte na fotogalerii z polní nemocnice u Bachmutu. Upozorňujeme, že přiložená fotoreportáž z nemocnice v první linii, kde zachraňují zraněné vojáky, obsahuje syrové snímky.

+7

Reklama

Doporučované