Hlavní obsah

Chtěla jít bránit vlast. Nepustili ji: O slona se umíš postarat jen ty

Svět bez obalu Milana Šímy: „Střílet umí každý, ale o slona se umíš postarat jen ty,“ řekli kyjevské ošetřovatelce zvířat, když se chtěla přihlásit do armády.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ošetřovatelka ze Zoologické zahrady Kyjev Viktoria Služenková má tak trochu jiné „bojové nasazení“. Poslední dva měsíce zůstává v práci 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Důvodem je špatná doprava.

Článek

I uprostřed války se ošetřovatelé v kyjevské zoologické zahradě starají o svá zvířata.

„Nejdřív jsem chtěla vzít do ruky pušku a bránit své město. Ale lidé mi říkali: ‚Střílet umí každý, ale starat se o slona umíš jen ty.‘ A tak jsem se rozhodla, že tu zůstanu. Uvědomila jsem si, že sem patřím,“ svěřuje se reportérům Rádia Svobodná Evropa ošetřovatelka v zoologické zahradě v Kyjevě Viktoria Služenková. 

Jako ošetřovatelka tu působí už dvanáct let. „Poslední dva měsíce tu zůstávám 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Důvodem je špatná doprava. Prostě jsme se nemohli dostat domů a pak zase do práce. Jsem ošetřovatelka slonů. Slon je dost bojácné a citlivé zvíře. Takže v noci ho musím každé dvě hodiny kontrolovat a sledovat jeho stav,“ říká Viktoria, která po ruské invazi dokonce začala u zvířat bydlet. 

Na začátku války pomáhala některá zvířata z kyjevské ZOO přemístit. U některých to ale nebylo možné.

Mohlo by vás zajímat

„Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uhynuly v Černém moři už tisíce delfínů,“ uvedl nedávno biolog Ivan Rusev z ukrajinského národního parku Tuzlovské laguny. Ještě na začátku léta odhadoval, že delfínů zemřely tři tisíce, teď už mluví o více než pěti tisících. Jako příčinu vidí Rusev hlavně ponorky a námořní plavidla používající sonary. Jejich náhlá vysoká koncentrace delfíny ovlivňuje a poškozuje jejich schopnost echolokace.

„Je těžké naložit tak velké zvíře na přívěs. Příprava by trvala několik týdnů. Nejprve ho musíte naučit chodit do přepravní klece, pak musí dostat léky na uklidnění, aby si neublížil. Nemůžete ho rychle evakuovat. Kromě toho máme hodně zvířat, která vůbec nelze odvézt, ať už kvůli jejich věku, nebo velikosti,“ vysvětluje.

Služenková se o zbytek zvířat stará se třemi dalšími zaměstnanci zahrady.

„Žirafy nechodily ven dva měsíce, když se tady bojovalo, protože během náletu je nemůžete schovat v nějakém krytu. Žirafa toho moc nesní, ale potřebuje velmi speciální potravu. Pětkrát až šestkrát denně sní 80 kilo výhonků a listů,“ vypočítává. „Nedaleko ulice Wandy Wasilewské došlo k náletům. Několik zdejších oken bylo rozbito. Když dvě rakety zasáhly televizní věž, cítili jsme otřesy a střepiny jsme sbírali až tady.“

Ruská armáda se z kyjevské oblasti musela letos v dubnu stáhnout, ale hlavní ukrajinské město je stále terčem raketových útoků.

„Často musíme v noci běžet do krytu. Pak se sem vrátíme, abychom zkontrolovali zvířata. A pak se třeba můžeme hodinu vyspat, dokud nebude vyhlášen další letecký poplach,“ říká Viktoria Služenková. Ani válka ji od práce s milovanými zvířaty nedokázala odradit.

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované