Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Co spasí státní kasu? Fialův kokain

Šťastné pondělí o nové zákonné úpravě nakládání s konopím. Je konec babičkám mastičkářkám v kriminále?Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Profimedia.cz, Youtube.com

Dobrá zpráva pro všechny pěstitele konopí! Jen co projde nový zákon, bude vaše láska k zahrádkaření legální. Sice jen do určité míry, ale posun tu je.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti odeslalo minulý týden na vládu návrh na částečnou legalizaci pěstování marihuany. Ten ve zkratce obsahuje, že pokud už vám bylo jednadvacet let a budete pro vlastní potřebu pěstovat maximálně tři kytky konopí, držet 50 g sušiny doma a 25 g mimo domov, nebudete porušovat žádný zákon. A když už povolené množství přešvihnete, měly by vám hrozit výrazně nižší tresty než doposud. Což je dobrá zpráva pro všechny důchodce, vyrábějící si konopné masti, nebo ty kluky, co za třicet kytek skončili v kriminále na sedm. Škoda, že to přišlo tak pozdě.

Další škoda je, že současný návrh Ministerstva spravedlnosti je v zásadě jen velmi osekaný původní návrh bývalého protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který počítal v Česku s přísně regulovaným trhem s konopím. Jak už to tak bývá, zařízli ho lidovci, strana, pro kterou je ta jediná, správná a tradiční droga alkohol, na který si sáhnout nenechají. A neposlali tak k šípku jen legalizaci, ale i Vobořila, pro kterého to byla zřejmě ta poslední kapka slivovice, kterou potřeboval k rezignaci na svoji funkci. Nezbývá než doufat, že se do ní zase za pár let vrátí, jako posledně.

Foto: jindrichvoboril.cz

Jindřich Vobořil už na handrkování s lidovci neměl nervy.

Konzumace marihuany má přitom v Česku dlouholetou tradici a ohromnou míru celospolečenské tolerance. Podle Evropské zprávy o drogách je Česko dokonce na prvním místě v užívání konopí na celém kontinentě. Zkušenost s ním má každý třetí občan starší patnácti let a pravidelně jej užívá podle ČSÚ každý desátý Čech, nebo Češka. Přesto, pokud máte pech a narazíte na policistu a soudce, pro které je marihuana bránou do pekel, za její držení či pěstování padají jedny z nejtvrdších trestů.

A přitom, jak říká nejen mnoho Pirátů, ale i ministr financí Zbyněk Stanjura, legální, přísně regulovaný trh s konopím je něco, co by mohlo přinést nezanedbatelné peníze do státní kasy – podle propočtů Národní ekonomické rady vlády je to dokonce až deset miliard ročně. Navíc by vyřešil také hysterii kolem gumových bonbonů obsahujících HHC a další nové deriváty kanabinoidů, které se na trhu objevují tak rychle, jak jen je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek dokáže zakazovat. Jednoduše by se totiž nevyplatilo je vyrábět někde, kde je staré, dobré, nudné THC legální.

Proč vláda v době, kdy hledá každou korunu, odmítá zvednout deset miliard, které se v podstatě válí na zemi? Jakou spotřební daň a DPH by měly mít na legálním trhu drogy? Jak vypadá jejich nejtypičtější uživatel? A měli bychom se zastavit jen u konopí? Na všechny tyto otázky hledá odpověď Jindřich Šídlo v nové epizodě Šťastného pondělí.

Foto: Seznam Zprávy

foto týmu

To nejdůležitější, nejstrašidelnější a nejzábavnější z české politické scény. Satirický pořad Jindřicha Šídlajeho týmu o událostech uplynulého týdne, které by neměly zapadnout.

Doporučované