Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Šťastné pondělí: Stál proti Černochové i Tálibánu, teď chce Řehka vaše děti

Náčelník generálního štábu rád připomíná, že vojáci nás mají především bránit.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, ČTK, Youtube.com, Shutterstock.com

Armády si u nás vážíme. Obzvlášť nyní, kdy pomáhá uklidit spoušť po povodních. Jenže pak je tu Karel Řehka, náčelník generálního štábu, který připomíná, že vojáci nás mají především bránit. Dokáže v Češích vzbudit obranyschopnost?

Článek

Důvěra lidí v armádu klesá, peníze se nám do obrany investovat nechce a o mobilizaci odmítáme nejen uvažovat, ale i o ní slyšet. My chceme mír! No, ten chtěli jistě na Ukrajině také, smutná zpráva je, že to na nás tak úplně nezáleží a generál Řehka na to rovněž velmi důrazně upozorňuje. Tak důrazně, že leží v žaludku nejen opozičním politikům, ale dokonce i své nadřízené, ministryni obrany Janě Černochové.

Paradoxem je, že Černochová moc dobře věděla, koho do čela generálního štábu navrhovala. Řehka, veterán z Kosova a Afghánistánu si servítky nebral nikdy. Už před šesti lety na sociálních sítích nařkl tehdejšího poslance Lubomíra Zaorálka za jeho výroky ze sabotáže a vzkázal mu, že se mu z něj chce zvracet. A na sociální síti X se svými brífinky bojovníkům neúnavně úřaduje dodnes. I navzdory nelibosti nejoblíbenější holky v Alianci, která mu zakázala vytvořit si účet náčelníka generálního štábu.

„Engeš“ ale moc dobře ví, že armáda stárne a potřebuje obrodit. Neúnavně tak míří na tu jedinou skupinu, ve které mu důvěra v ozbrojené síly roste, tedy na mladé. A protože narozdíl od konce osmdesátek, kdy se chystal na vojenské gymnázium, nemá k dispozici do armády lákající filmy jako Copak je to za vojáka a seriál Chlapci a chlapi, vyráží na zteč na sociálních sítích, Comic Conech a fotbalových stadionech, kde láká na vysoké platy a bratrskou lásku k vlasti.

Dokáže náčelník generálního štábu nakonec s ministryní obrany zamávat bílou vlajkou? Najdou Češi v sobě i ve svých peněženkách vůli postavit se za svoji vlast? Jaký bude za pár let věkový průměr v armádě? A dokáže Jindřich Šídlo uběhnout to, co Karel Řehka? Na všechny tyto palčivé otázky vám odpoví v nové epizodě Šťastného pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, Xinstagramu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované