Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Rozlučte se s Fialou. Začíná profesorův poslední školní rok

První Šťastné pondělí po prázdninách o vratké budoucnosti Petra Fialy.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, ČTK, Youtube.com, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Na podzim 2025 nás čekají volby do Sněmovny a premiér Fiala tak, stejně jako letošní deváťáci, zahájil poslední školní rok ve své funkci. My jsme se podívali, jak velké jsou šance, že by se v ní mohl znovu objevit i po volbách.

Článek

Prázdniny skončily a nedá se říct, že by tentokrát byly na události skoupé. Mohli jsme sledovat, jak bývalý prezident Miloš Zeman na Slovensku opět jen o vlásek unikl katastrofě, ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který si digitalizaci zákona o stavebním řízení zřejmě spletl s oblíbenou počítačovou hrou, a kandidátku lidovců Mariam Szyja, jejíž erotické fotky na internetu se nakonec zjevně neslučovaly s konzervativním smýšlením strany, a tak z ní odešla. Polonahý europoslanec Tomáš Zdechovský ovšem nevadí, zvláštní.

Začátek září je také bohatý, tentokrát hned na dvě jubilea. V pondělí slaví sedmdesátiny lídr hnutí ANO Andrej Babiš a o deset svíček na dortu méně si včera sfoukl jediný člověk, u kterého vás nepřekvapí, že se narodil zrovna na první školní den –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ premiér Petr Fiala. Snad se mu jeho narozeninové přání vyplní o něco lépe než jeho předvolební program.

Přestože silným stanoviskem ODS před volbami bylo za žádných okolností nezvyšovat daně, ukazuje se, že chybičky se za ty tři roky přece jen vloudily. Jak se říká, slibem nezarmoutíš. Otázkou ovšem je, jestli pravicově ladění voliči koalice Spolu nebudou nakonec zarmoucení tím, že jejich vláda hodlá od nového roku zvýšit odvody živnostníkům, a to nejvíc v historii země.

Letošní školní rok bude pro Fialu mimořádně náročný, protože bude taky jeho poslední. Dnes to vypadá, že po volbách 2025 bude muset už jen uklidit po Kupkovi s Černochovou bordel z lavic, smazat tabuli, dát židle nahoru a ve svém kabinetu definitivně zhasnout.
Jindřich Šídlo v 300. dílu Šťastného pondělí

Je to bezesporu originální taktika, naštvat si svoje voliče necelý rok před sněmovními volbami, ale třeba vyjde. Co by se ostatně mohlo pokazit? A kdyby náhodou šlo do tuhého, má pan premiér v rukávu silné trumfy. Vrátil motorky do Brna, vylezl na Ještěd a dokonce při tom shodil sako. Zafunguje to na voliče koalice Spolu? Komu ještě budeme muset brát, abychom stejně nemohli nikomu dávat? A v čem tkví originalita Petra Fialy? To vše se dozvíte od Jindřicha Šídla v jubilejním třístém díle Šťastného pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, Xinstagramu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované