Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Okamura mění taktiku. Chce navázat na Havla

Šťastné pondělí o další cestě politické kariéry Tomia Okamury.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com, Shutterstock.com

Volební preference SPD v posledních měsících padají. V eurovolbách jen těsně přesáhly pětiprocentní hranici, o víkendu zjistíme, jak dopadla i v krajích. Nabízí se tak otázka: Není už čas změnit před sněmovními volbami taktiku?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

SPD Tomia Okamury se před krajskými volbami klasicky vytasila s odpudivými billboardy. Tentokrát to ovšem nejsou ty, na nichž předseda pózuje s Marine Le Penovou a Matteem Salvinim, ale pražský Václavák oblepili varováním před migranty.

Jenže rasistická struna podněcující k nenávisti, na kterou Tomio hraje posledních pár let, už přestává znít tak silně, jak by si SPD přála, a ve volebních průzkumech to s nimi jde doslova od desíti k pěti.

Jejich voličskou základnu jim navíc cihlu po cihle rozebírají jiné, nově vznikající subjekty, a tak se předseda Tomio Okamura rok před volbami do Poslanecké sněmovny musí rozhodnout, jak dál. A řešení se nabízí samo – ještě přitvrdit, dosáhnout toho, aby byla SPD úředně zakázána jako rasistická a fašistická strana. Tomio by se tak stal mučedníkem a jako takový by mohl založit nové politické uskupení a vést ho k zářné budoucnosti.

Předseda už to má ostatně odzkoušené z dob, kdy ho pro pár drobných milionových finančních nejasností vyštvali ze strany Úsvit přímé demokracie. Založil si novou SPD a se skoro 11 procenty ji dovedl do Sněmovny. Jenže s razantnější dikcí to tentokrát už asi nevyjde. A přestože by se mohlo zdát, že se Tomio Okamura vyčerpal a nemá už kde brát, pozornější pozorovatelé jeho politické cesty dobře vědí, že plán B má nachystaný už dlouhé roky.

Ano, je to tak! Tomio Okamura, dříve bojovník proti migračnímu paktu, nepřizpůsobivým a bruselskému diktátu, naváže na slova, která prohlásil už před pěti lety, a sice, že naplňuje odkaz Václava Havla a hodlá v tom pokračovat.

Nejenže tak může konečně pustit ze řetězu svoji lidskou, intelektuální a filozofickou stránku osobnosti, kterou musel dlouho držet jen ve skrytu své duše, ale také, jako správný byznysmen, vycítil díru na politickém trhu naší země. Česku totiž zoufale chybí strana, která staví svůj program především na humanismu a která by k sobě přilákala všechny liberální voliče, kteří v posledních letech tápou, komu to mají hodit.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

A tak se Tomio Okamura a jeho nová strana OF – Okamurovo fórum – vydá na cestu pravdy a lásky, která musí zvítězit nad lží a nenávistí. Posadí do Sněmovny filozofy, sociální pracovníky a absolventy gender studies. Nebude už urážet Romy, ale zasadí se o to, aby měli ve vládě své zastoupení, a bude usilovat o lidskou, tolerantní společnost, ze které by měl náš první prezident opravdu radost.

Přijde Okamura s lepšími citáty než „Naše země nevzkvétá?“ Kdo pro jeho novou stranu složí po Evě a Vaškovi a Olivii Žižkové chytlavou hymnu? A na kolik procent si nakonec příští rok ve sněmovních volbách předseda sáhne? Další cestu politické kariéry Tomia Okamury rozebral Jindřich Šídlo v nové epizodě Šťastného pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, Xinstagramu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované