Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Fiala zvyšuje plat Babišovi. Další předvolební přešlap

Zamrazit, rozmrazit, jak ukončit tuto oblíbenou kratochvíli zákonodárců?Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com, Profimedia.cz

V Česku máme poměrně hodně témat, která nás dokážou zvednout ze židlí. Existuje ale jedna nekonečná debata, ke které se pravidelně vyjadřují úplně všichni. A hurá, už je tady zase –⁠⁠ platy politiků.

Článek

Na to, že si hodláte sami zvednout výši své mzdy, není nikdy vhodná doba. Pokud bychom ale hledali tu nejhorší možnou, ta současná by to v klidu mohla vyhrát na plné čáře. Máme rok do voleb, po učitelích a nepedagogických pracovnících stávkují zaměstnanci soudů a kdyby jim to zákon dovoloval, ochotně se k nim přidají také hasiči. Pokud v tuto chvíli oznámíte, že vaše platy půjdou nahoru o čtrnáct tisíc, což je průměrná mzda pomocné kuchařky ve školní jídelně, potlesk nesklidíte.

Navíc dáváte nabité zbraně do rukou opozici, ano, té opozici, která bude s největší pravděpodobností vládnout hned po vás. A komentáře, jak je Fialova vláda nenažraná, už se ozývají jak z hnutí ANO a SPD, tak SOCDEM a komunistů, kteří by se po příštích volbách moc rádi viděli zase zpátky ve Sněmovně. Paradoxní na tom je, že současná vláda nezvyšuje platy jen sobě, ale úplně všem poslancům, ministrům a premiérovi a týká se tak logicky hlavně těch, kteří nám budou vládnout následujících čtyři roky.

Názory na to, kolik by politici měli brát, se ve společnosti různí. Tomio Okamura navrhuje padesát tisíc, někteří spoluobčané by jim nedali nic. V ideálním případě by podle nich za to, co předvádí, měla vláda státu ještě doplácet. Nejpalčivějším problémem debaty o platech politiků ovšem není to, jaká částka by se na jejich výplatních páskách měla objevit, ale skutečnost, že ji pravidelně otevíráme každé dva, tři roky. A to se přitom v roce 2014 mohlo zdát, že bychom konečně mohli mít pokoj. Politici totiž tehdy vynalezli takzvaný „automat“, díky němuž se už jejich platy navždy měly odvíjet od průměrné mzdy. Což zní spravedlivě a mohlo to skvěle fungovat, kdyby do toho ovšem vlády od roku 2018 nezačaly prakticky neustále sahat, populisticky si opakovaně nezmrazily platy a nenadělaly v tom absolutní chaos.

Poslechněte si i Vlevo dole:

Rozhodovat o svém platu se může zdát lákavé, pokud ovšem nejste někdo, koho si volí lid. Pak je téměř jisté, že tím vždycky a za každých okolností někoho naštvete, jenže, co se dá dělat, nikdo jiný to za vás udělat nemůže. Proto Jindřich Šídlo v nové epizodě Šťastného pondělí přichází se skvělým a hlavně konečným řešením, jak mzdy politiků nastavit, abychom se o tom už nikdy, ale opravdu nikdy nemuseli bavit. Kolik bude brát nová vláda? Jak debata o platech politiků prosákne do předvolebních kampaní? A kolik byste jim dali vy?

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, Xinstagramu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované