Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Farmář Babiš hledá ženu. První zájemci se hlásí

Šťastné pondělí o Babišových námluvách koaličních partnerů.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Profimedia.cz, Youtube.com

V dubnu Babiš ohlásil rozchod s manželkou Monikou. A přestože se stejně objevují spolu na fotkách, čeká ho navázání vztahu pro nás mnohem důležitějšího – povolebního. S kým by mu to mohlo klapat při potenciálním sestavování vlády?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Andrej Babiš si momentálně prochází dvěma obdobími, z nichž – jak už to tak bývá – jedno je dobré a druhé špatné. Podle volebních průzkumů pro volby do Poslanecké sněmovny, které nás čekají už na podzim příštího roku, se hnutí ANO drží na špici zhruba se 30 procentními body. A pokud se něco nezmění, vypadá to, že tyto volby skutečně vyhraje.

Na druhou stranu ale soukromý život bývalého premiéra zahalily mráčky. Podle žebříčku nejbohatších lidí v Česku totiž za uplynulý rok zchudl, a to buď o tři, nebo dokonce o 50 miliard. Miliarda sem, miliarda tam, řeknete si, ale 50, to už zamrzí.

Problém jde vyřešit jednoduše – volby vyhrát a následně sestavit vládu, která by, díky nadpoloviční většině ve Sněmovně, mohla Andreje Babiše vrátit do dob, kdy bylo dobře. Tedy do těch časů, kdy jako předseda vlády získal pro holding Agrofert na dotacích víc, než odvedl na daních. Jenomže jak naporcovat medvěda, který ještě běhá po lese? A s kým bude hnutí ANO schopné vládu sestavit?

Na to se budou v následujících měsících ptát moderátorky a moderátoři diskuzních politických pořadů stínového ministra a místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka, protože to je ten jediný mušketýr, který má odvahu do těchto pořadů chodit. A kromě obligátních vět, že má pan místopředseda radost, že ho opět pozvali a je rád, když jsou na něj moderátorky tvrdé, se dozvíme také to, že hnutí ANO bude vládnout s tím, s kým se programově shodne a domluví. Takže se, ve zkratce, nedozvíme vůbec nic.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Nicméně všichni dobře víme, že je dobré dvakrát měřit a až potom řezat, takže už teď probíhají námluvy ideálního partnera, se kterým hnutí ANO usedne do sněmovních lavic. Kandidátů je hodně a Andrej Babiš si má z čeho vybírat, podobně jako farmáři s gruntem, kteří v populárních reality show hledají polovičku, jež jim podá pomocnou ruku při obdělávání políčka a zúrodňování dobré české půdy.

Zbývá už tedy jen zhodnotit přednosti, zkontrolovat věno a najít tu vyvolenou stranu, se kterou to bude ANO klapat až navěky, nebo minimálně do příštích voleb.

Zasedne v příštím funkčním období do vlády už tradičně KDU-ČSL? Pustí si Babiš do kurníku lišku v podobě Přísahy Roberta Šlachty, nebo ho nehynoucí politicko-populistická láska čeká se Stačilo Kateřiny Konečné? Na všechny tyto varianty se podíval Jindřich Šídlo v nové epizodě Šťastného pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, Xinstagramu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované