Hlavní obsah

Šťastné pondělí: ANO už není favoritem voleb, vzniká nová pětikoalice

Spojenectví pěti může fungovat i u opozice.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

Už za rok touto dobou budeme s jistotou vědět, jak dopadly sněmovní volby, a to znamená jediné –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ právě teď se začnou opoziční strany co nejusilovněji snažit, aby současná vláda za rok prohrála na celé čáře.

Článek

Opozice je vskutku různorodá. Od Pirátů, kteří rok před volbami z vlády ne zcela dobrovolně odešli, přes Přísahu a Motoristé sobě, kteří sice urvali volby do Evropského parlamentu, ale v těch krajských shořeli jak papír, Komunisty a SocDem, kteří se urputně snaží vrátit alespoň do sněmovních lavic, až po SPD, které už by jinde než v opozici snad ani nevědělo, co si počít. Ty všechny spojuje jedno –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ chtějí porazit SPOLU, kteří, jak se shodují, berou všem a nedávají nikomu, kromě sebe.

Mohlo by se zdát, že zapomínáme na nejsilnější parlamentní stranu, tedy hnutí ANO, ale jednak se na něj dá jen těžko nevzpomenout, tak i podle momentálních průzkumů to vypadá, že s přehledem vyhrají volby, aniž by pro to museli udělat víc, než natočit pár virálních TikToků a objet několik regionů ve vlaku s Betynou. U ANO tak zůstává jedinou otázkou, kdo z jeho tří stálic se nakonec stane premiérem (což je otázka, na kterou nezná odpověď snad jen Karel Havlíček).

Poslechněte si epizodu Vlevo dole:

U ostatních stran už to ale tak jasné není a zda-li vůbec dokážou samy překročit pětiprocentní hranici a dostat se do Sněmovny. Nabízí se proto osvědčené řešení –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sestavit koalici a pokusit se zasáhnout co nejširší spektrum voličů. A pokud se vám zdá, že KSČM, mazaně přejmenovaná na Stačilo, sociální demokraté, Přísaha a Motoristé a Piráti s SPD nemají ani co by se za nehet vešlo společného, možná budete překvapení.

Společnou řeč totiž nacházejí u mnohem víc témat, než by vás napadlo. Jaká témata to jsou? Jak se bude jmenovat nová pětikoalice? Kolik procent jsou spolu schopni nakonec udělat? To všechno vám objasní Jindřich Šídlo v dalším díle Šťastného pondělí.

PŘEČTĚTE SI ŠŤASTNÉ SLOVO:

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, Xinstagramu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Doporučované