Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Češi útočí na světový rekord. Zvítězí Babiš, nebo Okamura?

Jindřich Šídlo vysvětluje, jak jednoduché je zablokovat Sněmovnu a jak to jde vyřešit.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Profimedia.cz, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

Sněmovnu nedávno už zase zablokovaly obstrukce. A vy si můžete říct: ty tu ale byly vždycky a pokaždé jsme to nějak přežili. Jenže tentokrát je to přeci jen trochu jiné. Další díl satirické show Jindřicha Šídla.

Článek

Obstrukce ve Sněmovně opravdu nejsou žádnou novinkou. Když se pokusila v roce 2010 protlačit levice svoje návrhy, byla to ODS a hlavně její tehdejší předseda Petr Nečas, kdo vydržel od ledna do března obstruovat tak, že Sněmovnu tenkrát dokázal úspěšně zablokovat. A naopak ODS čelila obstrukcím, když po volbách v roce 2010 složila vládu.

A tak dokola – když vládla pravice, obstruovala levice. A když vládla levice, zdržovali jednání poslanci z ODS nebo TOP 09. Způsobů, jak to udělat, našla vždycky opozice dost.

Vedle sedmihodinových projevů patří mezi oblíbené metody například přestávky na jednání klubu, stovky pozměňovacích návrhů, v nichž se po chvíli nikdo nevyzná, návrhy na změnu programu schůze, anebo někdy stačí Sněmovnu prostě blokovat ve středu a v pátek od devíti do dvou, což je jediný čas, kdy se podle jednacího řádu smí hlasovat o konečné podobě zákonů v závěrečném třetím čtení.
Jindřich Šídlo v dnešním Šťastném pondělí

Jenže se zdá, že v dnešní Sněmovně je to trochu jinak. Zatímco dřív opoziční strany doufaly, že se brzy dostanou k moci a že by se jim příliš horlivé obstrukce mohly v dalším období vrátit, část dnešní opozice, tedy SPD, tuší, že jen tak vládnout nebude. A protože ANO bojuje o stejné voliče, nemůže zůstat pozadu.

A nelze si nevšimnout ani prestižního souboje mezi Andrejem Babišem a Tomiem Okamurou o titul nejvytrvalejšího řečníka sněmovny. Držitelem českého rekordu v délce projevu se nedávno se sedmi hodinami a sedmi minutami stal předseda SPD, ovšem jeho výkon stále významně zaostává za těmi skutečně nejlepšími světovými závodníky v této disciplíně. Vzájemné zápolení opozičních lídrů ale samozřejmě může vést i k výraznému českému zápisu ve světových tabulkách.

Současná vláda si problém uvědomuje. Už teď má na stole několik možností, jak na obstrukce SPD a ANO vyzrát. Jaké to jsou, to vám řekne Jindřich Šídlo v úvodním videu.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V týdnu vás Václav Dolejší vezme na Křižovatku Anděl, kde se ptá lidí na aktuální problémy, které nás trápí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, twitteruinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované