Hlavní obsah

„Máte hezkou postavu, bejt svobodnej…“ Co musí zažít žena, když chce na Hrad

Podívejte se na další epizodu Neboli Václava Dolejšího. O ženě, která se stala profesorkou, rektorkou a teď by chtěla být prezidentkou. Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Natočili jsme kampaň Danuše Nerudové, v níž hraje významnou roli její manžel.

Článek

Bývalá rektorka Mendelovy univerzity a ekonomka Danuše Nerudová zostra vstoupila do prezidentské volby. Její kampaň je zatím nejviditelnější, když nepočítáme Andreje Babiše, který prezidentskou kandidaturu ještě oficiálně neoznámil.

Na ulici, kde každý den v jiném městě stojí u petičního stánku a sbírá podpisy, aby se mohla stát občanskou kandidátkou, zažívá situace, které v akademickém prostředí asi nepoznala. Mimo jiné jí mnoho lidí dává podpis s odůvodněním „jste hezká ženská“. Občas si dokonce musí vyslechnout sexistické a oplzlé poznámky některých mužů.

Každopádně kampaň je nablýskaná, plná úsměvů, plakátů a desítek mladých podporovatelů.

„Americký“ dojem z jejího velkolepého startu umocňuje i účast jejího manžela Roberta Nerudy v kampani. Advokát a společník v největší tuzemské právnické kanceláři Havel & Partners přitom není jen „tichým podporujícím manželem“, ale velmi aktivně se do agitace zapojuje a třeba v rozhovorech s novináři vysvětluje některé kroky.

Při natáčení Neboli jsme si všimli tří momentů. Za prvé: Ačkoliv Danuši Nerudové už jsou vyloženě nepříjemné dokola se opakující poznámky ohledně srovnání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, mnoho lidí na stáncích ji právě tak vidí.

Za druhé: Shánění podpisů pod petici, kdy lidé musejí vytáhnout občanku a nadiktovat číslo, se jí daří ve srovnání s konkurenty velmi snadno, málokomu lidé podepisují tak ochotně. „Chceme na Hradě konečně ženu,“ nejčastěji zdůvodňují svou podporu.

A za třetí: Akademička hlavně do médií občas mluví v obecných frázích, čímž připomíná kandidáty z podobného prostředí, jako byl Jan Fischer v roce 2013 nebo Jiří Drahoš v roce 2018. Je opatrná, jako by se bála, aby hlavně neudělala nějakou chybu. Při rozhovorech s lidmi na petičních stáncích už je uvolněnější.

Více v dalším díle pořadu Neboli Václava Dolejšího, který zblízka sleduje a natáčí politiky, jak vábí voliče. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované