Článek
Hned po výdajích za bydlení Češi nejvíce utrácí za jídlo a nealkoholické nápoje. Za ně v obchodech zaplatí zhruba 40 tisíc korun.
To ale ještě není konečná částka. Nutné je totiž připočítat také útratu v restauracích. Ta ročně vyjde asi na 15 tisíc korun. Každý všední den v roce tam tak průměrný Čech nechá necelých 60 korun.
I s nákupem v supermarketu dá každý za jídlo a pití 14,5 procenta ze svého platu. I tak jsou ale potraviny v Česku páté nejlevnější ze všech zemí Evropské unie.
Platí, že čím chudší daná země je, tím více v ní obyvatelé za jídlo utratí. Ačkoliv Rumuni vynaloží za potraviny největší podíl svých příjmů, tamní jídlo a nealkoholické nápoje jsou v Unii nejlevnější. Rumuni za ně ročně ze svého platu dají 26 procent. Britové jen 7 procent.
„To, že chudší lidé dají větší část ze svých příjmů na potraviny, vidíme po celém světě. Lidé řeší primárně nezbytné výdaje, potřebují se nasytit a někde bydlet. Na kulturu, restaurace nebo dovolené jim pak už nezbývá moc peněz,“ vysvětluje David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.
Každá čtrnáctá domácnost si v Evropě nemůže obden dovolit maso. Na osobu se ale masa ročně v Evropě vyhodí až 115 kilogramů.