Hlavní obsah

Po stopách firmy, která slibuje, že vám zajistí výhru ve Sportce

Záhady Josefa Klímy z 16. 4. 2020: Prodávají čísla, která vám prý zajistí výhru ve Sportce nebo Eurojackpotu. Je něco takového vůbec možné?Video: Jaroslav Mareš, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českým internetem se šíří reklamní e-maily na službu, která vám za pár stokorun pošle tipy na čísla, co údajně padnou v některé z her společnosti Sazka.

Článek

Společnost Tip na výhru tvrdí, že vyvinula speciální algoritmus, který uhodne správná čísla v 78 procentech případů. Šťastnými výherci učinila dle svého tvrzení už víc než 300 sázejících a vydělala jim víc než dva a půl milionu korun.

Je něco takového vůbec možné? Dokáže výkonný počítač na základě předcházejících čísel odhadnout čísla budoucí? Podle statistiků je to nesmysl už z podstaty. Aby bylo něco takového možné, musel by mít dotyčný možnost nahlížet do budoucnosti.

Kdo stojí za onou pohádkově znějící nabídkou? Ve všeobecných podmínkách společnost na svých webových stránkách uvádí, že zprostředkovatelem služby je firma NV media sídlící v Praze-Hostivaři. Na adrese sídla je ovšem jen prázdná místnost, ve které má schránku hned několik desítek firem.

Sázející Lenka Ludvíková si zkusila tipy objednat. Se 78procentní pravděpodobností by výhra měla přijít nejpozději napodruhé. Jenže ani třikrát za sebou nevyhrála nic. Nevyhrát tolikrát za sebou je s takovou pravděpodobností na pomezí zázraku a životní smůly. Že firma Tip na výhru dodává své tipy skutečně jen tak od oka a ne na základě předchozích výsledků, naznačuje i to, že tipy dodává i na několik losování dopředu.

Jenže webová stránka tipnavýhru není jediná. Existuje i druhý web vsaďchytře, který je údajně ještě daleko úspěšnější. Víc než třem tisícům výherců prý vydělal 170 milionů korun. Rozdíl je v tom, že tipy na vsaďchytře nedává dohromady samotný počítač, ale tým složený z matematika, věštce, astrologa, numerologa, statistika a kartářky.

Kdo stojí za weby nabízejícími pohádkové zbohatnutí a jak reagoval na naši opakovanou žádost o vysvětlení svého podnikatelského modelu? A co na to provozovatel loterií, společnost Sazka?

Podívejte se na celou reportáž. Video je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované