Článek
Prakticky ze dne na den vzrostl na dvojnásobek počet porážek českého hovězího dobytka. „Nárůst je to stoprocentní,“ říká. Trh podle Pilčíka mohl zareagovat takto rychle i proto, že zvířata jsou na porážku připravena – mají odpovídající jateční váhu.
Pilčík ale upozorňuje, že bez polského hovězího se masný průmysl dlouhodobě neobejde. Poláci jsou významní producenti v celé Evropě, po skandálu se závadným masem ale budou zákazníci obezřetní. „Myslím, že teď bude měsíc nebo dva útlum v prodeji,“ odhaduje Karel Pilčík.
Zákazníkům především doporučuje důvěřovat veterinářům. „Jsou jediní, kteří dokážou dohledat konkrétní zásilku, a viděli jsme to v posledních dnech, že do posledního kila.“ Skandál s polským masem může podle něj otevřít dveře jiným dodavatelům, zejména v Irsku a Maďarsku, ale upozorňuje, že za jiné, vyšší ceny než ty polské.