Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Piráti navrhují poplatek ze sdíleného ubytování

Foto: Shutterstock.com

Navrhovaná legislativa počítá se zpoplatněním v maximální výši pěti procent z ceny ubytování.

Podle předkladatele návrhu, poslance Jakuba Michálka, stát kvůli neregulaci sdíleného ubytování přichází o 120 milionů korun ročně.

Článek

Ze sdíleného ubytování prostřednictvím digitální platformy, jako jsou například Airbnb nebo Booking.com by se měly platit poplatky. A to v hodnotě 50 korun za cenu do 1000 korun za noc, při vyšší částce pak v maximální výši pěti procent z ceny ubytování. Počítá s nimi návrh zákona, který v pondělí na konferenci o krátkodobém ubytování představil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Současná úprava místních poplatků je založena na jednotném přístupu k výši poplatku, která není přizpůsobena jednotlivým lokalitám a jejich specifikům. Stejná výše tak platí jak pro lokality turisticky příliš nenavštěvované, kde cena ubytování nepřesáhne několik set korun za noc, tak pro centrum Prahy, kde ceny za pobyt dosahují i částek kolem 2000 až 3000 korun za noc,“ uvedl Michálek.

Tento postup považuje za přežitý a jako vhodnější vidí model, který se používá například v Maďarsku. Tam je poplatek upraven proporčně k výši ceny za ubytování.

Poplatek by tak podle něj v případě exkluzivních lokalit mohl mít skutečně regulační efekt. „To by posílilo důležitou finančně-regulační funkci v případě krátkodobého ubytování v centru Prahy, která by byla protiváhou vylidňování centrálních čtvrtí, jako je Praha 1,“ doplnil Michálek. Praha podle něj kvůli tomu, že nevybírá poplatky z krátkodobého pronájmu, přichází o 120 milionů korun ročně.

Evidenční kniha pro všechny ubytované

Podle návrhu Pirátů by plátce poplatku byl povinen vést v listinné nebo elektronické podobě evidenční knihu, do které by zapisoval údaje týkající se osoby, které poskytuje pobyt. Měl by povinnost uchovávat evidenční knihu po dobu šesti let od posledního zápisu.

Podle Michálka je třeba rovněž novelizovat občanský zákoník – tak, aby v něm byla jasně definována takzvaná digitální platforma. „Jedná se o zvláštní formu zprostředkování uzavírání smluv. Na tuto úpravu poté navazují změny dalších zákonů, které už předpokládají vymezení digitální platformy. To, že v současné době není definována, se jeví jako dlouhodobě neudržitelný stav,“ uvedl dále.

Vlastník bytu by měl podle návrhu bez zbytečného odkladu oznámit osobě odpovědné za správu domu, že je byt nebo jeho část nabízena k ubytování. Společenství vlastníků by také mělo možnost vyloučit nabízení nebo využívání bytu podnikatelem k ubytování, které v souhrnu přesahuje 60 dní v roce.

Zájem turistů o digitální platformy roste

Podle ředitelky datového výzkumu pro Airbnb Anity Rothové počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 milionu. V mimopražských regionech se zvýšil o 108 procent. Ubytovali se zhruba u 11 000 hostitelů. Nejvíce návštěvníků přijelo z Německa a USA, průměrně zde přespali 3,3 noci. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Doporučované