Hlavní obsah

Patří dvouleté děti do kolektivu, nebo mají být doma?

Duel o dětech a předškolní výchově.Video: veronika jonášová

 

Reklama

Duel Seznamu mezi psycholožkou Václavou Masákovou a ředitelem jeslí na Praze 4 Janem Schneiderem.

Článek

Česko patří k zemím, kde je nejmenší podíl dvouletých dětí ve školkách a jeslích.

Do předškolních zařízení chodí méně než deset procent dětí v tomto věku. Rodiče se tak hůře vracejí do práce a Česká republika se navíc řadí mezi země s největším rozdílem mezi zaměstnaností bezdětných žen a matek.

Politici to chtějí změnit a nabídnout alternativy. Vznikají takzvané dětské skupiny a od roku 2020 budou mít podle nového školského zákona nárok na místo ve školkách všechny dvouleté děti.

V Německu od jednoho roku

Takto malé děti chodí běžně do kolektivu ve vyspělých zemích v zahraničí, jejich průměrný podíl v předškolních zařízeních je v EU 30 %. Podle zprávy OECD je třeba v zemích Beneluxu, Dánsku a ve Francii dokonce víc než polovina takto malých dětí v kolektivu. A například ve Skandinávii a v Německu děti chodí běžně do kolektivu od jednoho roku věku. V Německu mají rodiče dokonce zákonný nárok na umístění dítěte staršího než jeden rok do školek.

V Česku ale toto téma vyvolává velké kontroverze. Mnozí psychologové namítají, že takto malé děti do kolektivu nepatří a že to může dokonce poškodit jejich vývoj.

O tématu přišli diskutovat psycholožka Václava Masáková a ředitel jeslí na Praze 4 Jan Schneider. Podívejte se nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované