Jaká opatření platí, jsme pro vás shrnuli v tomto přehledu:
A jak to ve čtvrtek dopoledne vypadalo v praxi? Nabízíme pár pohledů do Prahy i na Ostravsko.
Foto: Šulová Kateřina, ČTK Prodavač stojí v centru Prahy ve dveřích uzavřeného knihkupectví, které vydává knihy pouze z online objednávek.
Foto: Pryček Vladimír, ČTK Jeden ze zavřených obchodů v prázdném nákupním centru ve Frýdku-Místku na snímku z 22. října 2020.
Foto: Pryček Vladimír, ČTK Prázdné nákupní centrum v Ostravě. Zákazníků dorazilo minimum.
Foto: Šulová Kateřina, ČTK Oznámení na dveřích knihovny na pražském Mariánském náměstí na snímku pořízeném 22. října 2020.
Foto: Pryček Vladimír, ČTK Z nařízení vlády se v celé zemi kvůli koronavirové epidemii až na výjimky uzavřela většina obchodů.
Foto: Pryček Vladimír, ČTK Prázdné parkoviště před obchodním domem IKEA v Ostravě na snímku z 22. října 2020.
Foto: Šulová Kateřina, ČTK Muž s rouškou na obličeji 22. října 2020 prochází kolem uzavřené restaurace v centru Prahy.
Dopolední zmatky kolem toho, jak restaurace v obchodních centrech, které smějí vařit, nesmějí jídlo na místě prodávat, jsme popsali v tomto textu.
Jak vypadá „život“ v kavárnách a restauracích v Praze, které smí jídlo už pouze rozvážet nebo prodávat přes okénka, se pak můžete podívat v následující fotogalerii.
Česká vláda kvůli šíření koronaviru a obavám z kolapsu zdravotnického systému od čtvrtka znovu výrazně omezila každodenní život.
Nová série omezení znovu vzbudila otazníky, jak jsou vlastně myšlená. Restaurace v obchodních centrech podle nich mohou dál vařit. Ale nesmějí jídlo na místě prodávat. A to ani přes okénko.
To restaurace či kavárny a cukrárny už v okénkovém režimu fungují déle než týden.
Nejprve v nich museli omezit provoz a zavírat nejpozději v deset večer.
Od 9. října se „zavíračka“ posunula na osmou večer s tím, že u jednoho stolu smí sedět nejvýše čtyři osoby a k dalšímu stolu to musí být alespoň 1,5 metru.
O tři dny později vláda znovu změnila pravidla hry a oznámila, že od 14. října musí být restaurace a spol. zavřeny docela.
Fungovat mohou jen pomocí výdejních okének a rozvozů jídel na objednávku.
Mnohým podnikům se částečný provoz nevyplatí a raději rovnou zavřely, jinde vyhlížejí zákazníky.
Pohled ze zavřeného podniku v centru Prahy. Lidé se drží doma, město je vylidněné, zákazníků málo.
Restaurace jsou po první vlně pandemie vyčerpané a pracovní místa už dlouho neudrží.
Někteří to v tomto týdnu testují, zda má výdejní okénko smysl. Rozhodnou se až podle počtu zákazníků, jak budou dále postupovat.